A leghatékonyabb immunerősítő zöldségek és gyümölcsök
Az egészséged megőrzése érdekében elengedhetetlen, hogy megerősítsd a szervezeted védekezőképességét. A vitaminok mellett, a természetes eredetű ételeknek is remek hasznát veheted. Megmutatjuk az 5 leghatásosabb immunerősítő zöldséget és gyümölcsöt!
Spenót
Tápanyagokban gazdag étel, mely tele van rosttal és antioxidánssal, ellenben alacsony kalóriatartalmú. Az egyik legmagasabb K-vitamin tartalmú zöldség, emésztés serkentő és béltisztító hatású. Javasoljuk, hogy fogyasztd nyersen vagy kissé megfőzve, hogy megőrizze tápanyagtartalmát.
Cékla
A vörös cékla az őszi-téli időszak egyik legkedveltebb választása, mely legtöbbször savanyúságként kerül az asztalra. Számos áldásos egészségügyi hatása van, sok-sok vitamin, ásványi anyag található benne. Bővelkedik C-. és B-vitaminban, béta-karotinban, vasat, folsavat, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz. Különösképp jó hatással van fontos méregtelenítő szervünkre, a májra és erős vérképző hatású. Készíthetsz belőle céklalevet, fogyaszthatod magában/salátában nyersen.
Káposzta
Igazi vitaminbomba! A savanyított káposzta remek forrása a C-vitaminnak, remek méregtelenítő, kitűnően alkalmas az erek támogatására. Főzéssel ugyan veszít a vitamintartalmából, de még így is marad benne. Készíthetsz belőle rakott káposztát, fogyaszthatod párolva vagy nyersen is. A levét sem kell kiöntened, ez ugyanis erősíti a bélflórát és elpusztítja a baktériumokat.
Kékszőlő
Erős immunerősítő hatású, a színét adó antocianin festékvegyület antioxidáns hatású. Magas káliumtartalmú, a szőlőmag pozitívan hat a vérnyomásra és a koleszterinszintre. Tökéletes stressz oldó, jó hatással van az idegrendszerre, cukortartalma miatt energiát ad.
Alma
Mivel egész évben kapható, így könnyen „unalmassá” válhat, ám jó ha tudod, az ősz-téli időszakban napi egy alma fogyasztásával sokat tehetsz az immunrendszered erősítéséért. C-vitaminban gazdag gyümölcs, a benne található pektin segíti az emésztést, és pozitívan hat a koleszterinszintre. Foszfor-, és almasav tartalma miatt jótékonyan hat továbbá az agyra, szabályozza a vese és a máj működését. Fogyaszd héjastól!