A leggyakoribb allergiát okozó élelmiszerek
Mivel egyre többen allergiásak, kíváncsiak lettünk, hogy melyek azok az élelmiszerek, amik allergiát válthatnak ki, hiszen életveszélybe is kerülhetsz fogyasztásuk következtében.
Gyümölcs
Az ételallergia fő kiváltói közé tartozik az alma, a körte, a szilva, a barack és a nektarin. A trópusi gyümölcsök közül a kiwi, a banán és a papaya okozhat allergiát, ami a szájpadlás viszketésével, illetve a szájnyálkahártya gyulladásával járhat.
Tehéntej
A tehéntejben rengeteg különböző fehérjetípus van, melyek allergiás reakciót válthatnak ki. Némelyik típus melegítés által elveszíti eme hatását, a kazein azonban továbbra is allergiát válthat ki. A tejallergia tünetei lehetnek: hasmenés, hasi görcsök, hányás, puffadás, viszketés az ajkakon, az ínyen, fulladás, asztma, kiütések, bőrpír, szapora szívverés, vérnyomásesés láz, és ízületi panaszok.
Tojás
Magyarországon a lakosság 1 százaléka allergiás a tyúktojás valamely összetevőjére. A tojásallergia tünetei megegyeznek az egyéb ételallergiák tüneteivel: bőrviszketés, kipirosodás, bőrkiütés, száj körüli zsibbadás, az arc, a torok duzzadása, légzés nehézsége, hányás, hasmenés, hasi fájdalom. A tojásallergia diagnózisa tapasztalati, vagyis a tojás fogyasztását követő tünetek kialakulásán alapszik.