3 étel, amely akár köszvényt is okozhat - Ezek lehetnek az ízületi gyulladások kiváltói
Korábbi cikkünkben megnéztük, mit érdemes fogyasztani köszvény ellen, most pedig felsoroljuk azokat az ételeket, amelyeket jobb, ha kerülünk. Lesz köztük igen meglepő is!
Paradicsom
Talán kissé furcsán hangzik, hiszen a paradicsom ismert gyulladáscsökkentő hatásáról, ám egy friss tanulmány szerint mégis képes ízületi fájdalmat okozni. A kutatók több mint 12 ezer embert vizsgáltak és arra a következtetésre jutottak, hogy a paradicsomot gyakran fogyasztók esetében megnő a húgysavszint, amely a köszvény egyik fő kiváltó oka. A szakemberek szerint azonban nem kell teljesen lemondanunk a zöldségről, elég csökkenteni a fogyasztás mértékét.
Szójaolaj és társai
Bizonyára már mindenki hallott az omega-3 jótékony hatásairól, amelyek a dióban vagy éppen a lazacban találhatóak meg. Arról azonban csak kevesen tudnak, hogy létezik az omega-6 zsírsav is, amelyből viszont valószínűleg túl sokat fogyasztunk. Az omega-6 zsírsav többek között a szójaolajban van, amely megtalálható számtalan élelmiszerben. Ha túl sokat viszünk be belőle a szervezetbe, könnyen előidézhetjük a különböző gyulladások, az asztma és a szív- és érrendszeri problémák kialakulását. A szójaolaj mellett próbáljunk meg ritkábban fogyasztani sült ételeket, margarint és tojássárgáját.