Az ünnepek királynője - Karácsonyi narancsos kuglóf Nutellával
Olyan édességet keresel, ami elhozza a karácsony hangulatát az otthonodba? Már meg is találtad! Ez a hagyományos német konyhából származó, koszorúformájú sütemény tökéletes reggeli a karácsonyi ünnepek alatt. Jellegzetes narancsos aromája egy kis Nutellával olyan finom, hogy biztosan mindenkit elvarázsol! (x)
Hozzávalók:
- 3 tojás
- 260 g kristálycukor
- 3 db közepes narancs
- 1 db közepes citrom
- 85 g ízesítetlen joghurt
- 115 g olvasztott vaj
- 175 g liszt
- 35 g őrölt mandula
- 2 teáskanál (7 g) sütőpor
- egy csipet só
- 150 g Nutella
- 30 g kandírozott narancshéj
Elkészítés:
Melegítsük fel a sütőt 180°C-ra és helyezzük a sütőrácsot középállásba. Kenjünk ki egy 2 literes kuglófformát jó vastagon vajjal, majd lisztezzük ki. Egy nagy tálban verjük a tojásokat a cukorral habos, könnyű krémmé. Reszeljük le a narancsok és a citrom héját, facsarjuk ki egy narancs (80 ml) és egy fél citrom levét (30 ml). Tegyük a reszelt héjat és a levet egy másik tálba, majd keverjük össze a joghurttal és az olvasztott vajjal. Ezt tegyük félre.
Keverjük bele a tojásos keveréket a narancs- és citromleves joghurtba. Külön tálban szitáljuk át a lisztet, és keverjük össze az őrölt mandulával, a sütőporral és a sóval. Óvatosan forgassuk bele a citrusleves, joghurtos és tojásos keveréket a lisztbe, amíg a tészta nem csomómentes. A kuglóftésztát öntsük az előkészített kuglófformába és süssük 30-35 percig (vagy amíg a tésztába szúrt fogvájóra már nem ragad a tészta). Hagyjuk teljesen kihűlni, majd egy tányérra fordítva vegyük ki a kuglófot a formából.
Vágjuk fel a kuglófot hosszában, és kenjünk rá 100 g Nutellát. Eközben tegyük a maradék Nutellát® egy kis tálba, helyezzük gyöngyöző víz fölé, hagyjuk körülbelül 5 percig olvadni, majd csepegtessük a sütemény tetejére. Díszítsük kandírozott narancshéj-darabokkal.