Extra krémes karácsonyi tojáslikőr házilag – A boltban kapható a nyomába se ér
Imádom az ünnepi ízeket, és nálam a karácsony nélkülözhetetlen kellékei a forralt bor, a forró csoki, na és persze a házi készítésű tojáslikőr is. És bár utóbbit a boltban is megvehetjük, az üzletekben kapható verziók a közelébe se érnek a házi készítésű likőr ízének. Most meg is mutatom a legjobb receptet, amivel isteni italt készíthetsz!
Hozzávalók:
- 1/2 liter 3,5%-os a tej
- 1/4 liter legalább 30% zsírtartalmú tejszín
- 2 egész vaníliarúd
- 10+15 dkg porcukor
- 5 tojás sárgája
- 2,5 dl jó minőségű fehér rum
Elkészítés:
Tegyük fel főni egy lábasban a tejet és a tejszínt, majd tegyük bele a félbevágott vanília rudakat, és a 10 dkg porcukrot, aztán folyamatos keverés mellett forraljuk fel. Ha ez megvan, tegyük félre egy picit, és hagyjuk kihűlni. Ezután egy másik, nagy tálban keverjük ki a tojások sárgáit és a 15 dkg cukrot addig, amíg szép világos nem lesz. Ha kész, lassan adjuk hozzá az elsőként elkészített tejszínes tejet, és nagyon vigyázzunk, mert ha túl gyorsan adagoljuk, akár ki is csapódhat a tojás, de az is fontos, hogy elég meleg legyen még a tej. Ezután, ha ez is elkészült, adjuk hozzá a rumot, aztán pedig töltsük üvegekbe, amikbe a vaníliarudakat is beletehetjük. Jól zárjuk le, és így akár hosszú ideig tárolhatjuk is, viszont kibontás után 3-4 napon belül fogyasszuk el. Tálalásnál pedig szórjunk egy kis fahéjat vagy szerecsendiót a tetejére, de akár tejszínhabbal is kínálhatjuk! Egyszerűen isteni!