Narancsos-gyömbéres csirke - Különleges ebéd
Ha valami különleges ételt szeretetnél elkészíteni szeretteidnek, akkor próbáld ki a mai receptünket. Nem fogsz csalódni!
Hozzávalók:
- 1 egész csirke
- 2-3 darab narancs
- gyömbér, só, bors, kakukkfű daraboltés egész is
- 1, 1 ½ kiló újkrumpli
- 1 üveg minőségi fehérbor
- oliva olaj
- 1 alma
- sajt (camambert, vagy rokfortot érdemes venni, de bátran lehet próbálkozni másfajtákkal is)
- bacon
- méz
Elkészítés:
Reszeljünk egy kis narancshéjat, ehhez keverjünk hozzá gyömbért, sót, borsot, kakukkfüvet, majd mindezt locsoljuk meg egy kis olajjal és csepegtessünk bele némi mézet. Az fűszerolajat pár nappal korábban is elkészíthetjük, így jobban összeérnek az ízek. Ezen olajjal kívülről kenegessük meg a csirkét. Ne féljünk az édes íztől, nagyon kellemes összhangot ad majd. Vásároljunk újkrumplit, melyet nem muszáj megpucolni, elég, ha jó alaposan megmossuk. Szurkáljuk meg egy kicsit a krumplit és tűzködjünk bele kakukkfüvet. Ezt is hintsük meg egy kis sóval, borssal, esetleg egy kis fokhagymával is megbolondíthatjuk.
A húsba daráljunk le egy kis narancsot, almát, ezt bolondítsuk meg rokfort sajttal. Ha valaki nem szereti az ízét választhat kevésbé karakteres sajtot, mint a camambert. Ezt töltsük bele a csirkébe, majd helyezzük a római tálunkba (használhatunk jénait is), majd halmozzuk köré a krumplikat, melyeket ha szeretnénk előtte meg is főzhetünk, így még gyorsabban fog sülni. Néhány krumplit tekerjünk be baconbe.
Ha ez kész, akkor a csirkéhez készült olajjal locsoljuk végig az egészet, és öntsünk rá egy kis fehérbort, melybe az eddig használt fűszerekből még nyugodtan tehetünk. A borból a sülés folyamán elszáll az alkohol, és csak a kellemes balzsamos íz marad utána.
Fedjük le edényünk és tegyük be a sütőbe. A hús a méz hatására kicsit megkaramellizálódik, amitől kicsit sötétebb színt kap. Egy hústűvel tudjuk ellenőrizni, hogy kellően átsült-e. Ha kész, vegyük ki. Tegyünk a tányérra a krumpliból és helyezzünk a tetejére a csirkénkből úgy, hogy jusson a töltelékből is. Egy kis narancshéjjal díszíthetjük.