Burgonyás pogácsa - Egyszerű, de isteni

A nagymamáink gyakran készítették el ezt az igazán egyszerű pogácsát. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy nagyon olcsó és kicsit sem macerás ez a recept.
Hozzávalók 1 kg pogácsához:
- 375 g főtt, áttört, kihűlt burgonya
- 660 g búzaliszt
- 380 g hideg vaj
- 62 g tojássárgája
- 22 g só
- 40 g friss élesztő
- 20 g kristálycukor
A kenéshez:
- 1 db tojás
Elkészítés:
Felteszünk főni sós vizet, és mikor a víz elkezd lobogni, beletesszük a burgonyákat. Addig főzzük, míg késsel könnyen át tudjuk szúrni a burgonyákat, azaz teljesen átfőzzük őket - kb. 45 perc. A megfőzött burgonyát meghámozzuk, alaposan átpasszírozzuk, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Az összes többi összetevőt kimérjük, úgy hogy a só és a cukor ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel. Majd rátesszük az áttört, kihűlt burgonyát is. Jó alaposan dolgozzuk ki a tésztát, mikor teljesen egynemű lesz, még dagasszuk teljesen simára a tésztát! A kész tésztát lefóliázzuk, és fél napra erős hűtőbe tesszük.
A kihűlt tésztát négyzet alakúra nyújtjuk, tetejét késsel érdesítjük. Most hajtogatunk egyet a tésztára, azaz szemünkkel három részre osztjuk, és először a bal, majd a jobb oldali részét középre hajtjuk. Végül 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, késsel 1-2 mm mélyen bevagdossuk, és pogácsaszaggatóval tetszés szerinti méretre kiszúrjuk. Szilikonos sütőpapírral fedett lemezre tesszük a pogácsákat. Kiszúrás után meleg, párás helyen kb. 20 percen át kelesztjük, majd tojással lekenjük őket. Előmelegített 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt arany barnára sütjük a pogácsákat.
Melegen tálaljuk.