Tények és tévhitek a pirítósról - Biztos, hogy mindent tudtál róla?

Mikor egy friss kenyeret mindkét oldalon megsütünk, abból lesz a pirítós. Azt gondoljuk, hogy a fehér kenyér tápanyagtartalma nagyban különbözik a pirított változattól, a valóság azonban az, hogy nagyon kicsi az eltérés. Szakértőnk, Fodor Imre fitness edző, testépítő napi tanácsában ma sokak kedvencét, a pirítóst veszi górcső alá.
A pirítósról
Mikor egy friss kenyeret felmelegítünk, számos biokémiai reakció lép életbe. Először a nedvesség párolog el, majd a kémiai reakciók színezik át a kenyér felszínét barnára. Továbbá, amíg a víz elpárolog, a kenyér világosabb lesz. Azt a kémiai reakciót, amitől a kenyér barna lesz, Malliard reakciónak nevezzük. A kenyér barnaságát a szénhidrátok és az aminosavak kölcsönhatása okozza. Ennek köszönhető az íze és az állaga, ettől válik ropogóssá és ízletessé a friss kenyérrel szemben.
Mennyi a tápanyagértéke a pirítósnak?
Akik azt gondolják, hogy a pirítós segít a fogyásban, azok nagyon tévednek. Közhiedelemmel ellentétben a pirítós tápanyagértéke megegyezik a friss kenyérével. Egy szelet kenyér 65 kalóriát, míg a pirítós 64,9 kalóriát tartalmaz, mely minimális különbségnek tekinthető. Továbbá, a pirítás folyamata nem "öli meg" a kenyérben található tápanyagokat, bár a tápanyagok lebomlása már a sütés alatt megtörténik.
A pirított kenyér nagy mennyiségben tartalmaz akrilamidot, illetve az égetés során karciogén is keletkezik (a magas akrilamid szint más melegített, szénhidrátban gazdag ételekre is jellemző). Egyébként, ahol a pirítós felszíne sötétebb, ott nagyobb mennyiségben megtalálható akrilamid; ezért javasolják, hogy ne égessük el a pirítóst.
Ehetünk pirítóst, vagy sem?
Inkább teljes kiőrlésű gabonából készült kenyérből készüljön, és kerüljük a nagyon égett területeket.
Ha hasznosnak találtad a cikket, akkor nyomj egy lájkot, vagy oszd meg másokkal is!
Ezt is ajánljuk: Hagyd a felüléseket, ez a gyakorlat a nyerő! Így lesz kockás hasad a planktől
Fotó: Fodor Imre; Leadfotó: toastnovato.com
Oldalak
This is a modal window.