Szinte minden magyar elrontja ezt a rizs főzésénél, pedig könnyen elkerülhető lenne

Rizst igazából egyszerű is készíteni, meg nem is. A szabályok félresöprése ragadós, rossz ízű köretet fog eredményezni.

A magyarok is imádják a rizst, de kevesen tudják jól megfőzni

A rizs (Oryza sativa) az emberiség egyik legősibb és legfontosabb tápláléka, amelynek története több mint 9000 évre nyúlik vissza.

A rizs termesztése valószínűleg a Jangce folyó völgyében, Kínában kezdődött, majd innen terjedt el Indiába, Délkelet-Ázsiába és később a világ más részeire. Az ókori civilizációk, például az indiai és kínai kultúrák gazdaságának és táplálkozásának alapját képezte. Európába a rizs az arab kereskedők révén jutott el, míg az amerikai kontinensen a brit telepesek honosították meg. A rizs ma is a világ lakosságának több mint felének alapvető élelmiszere.

A rizs jó szénhidrátforrás, amely energiát biztosít a szervezet számára. A barna rizs emellett rostokban, B-vitaminokban, magnéziumban és antioxidánsokban is gazdag. Sokan nem tudják, de maga a rizs természetesen gluténmentes, így ideális választás a gluténérzékenyek számára.

A népszerű köret alacsony zsírtartalmú, így könnyen beilleszthető az egészséges étrendbe. A magyarok is imádják, és sokan eszik a krumplipüré vagy a sült krumpli helyett ezt a rántott hús mellé. A rizs alapból könnyen emészthető, ezért gyomorproblémák esetén is ajánlott.

A legtöbben félnek kicsit az elkészítésétől, pedig nem kellene. Ha betartunk néhány alapszabályt, illetve jól fűszerezünk, akkor csodálatos végeredményt kapunk. A galériánkban megmutatjuk, hogy mire érdemes mindenképpen odafigyelned!

A rizsnek több ezer fajtája létezik, amelyek különböző ízűek, textúrájúak és felhasználási módúak. A basmati és a jázmin rizs, amelyek pergős állagúak és aromás ízűek. Az arborio és a carnaroli rizs ideális rizottókhoz, mivel főzés közben krémes állagot kapnak.
Kattints a további képekért!

Leadfotó: 123RF

Oldalak

Video Erre ügyelj, ha ülőmunkát végzel
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
      Hirdetés
      Fashion&Beauty
      A szépségipar világában a trendek folyamatosan fejlődnek és változnak, újabb és újabb technikák jelennek meg, amelyekkel kreatívan kifejezhetjük magunkat. Az egyik legújabb trend, amely az utóbbi...
      Sztárok
      A kereskedelmi csatornák indulásával ismerték meg a magyarok: tíz éven át milliókat varázsolt el a képernyőn. Te tudod, ki ő?
      Lifestyle
      A Skorpió kifejezetten azt érezheti, hogy az univerzum a kedvére tesz. Napi horoszkóp.
      Fashion&Beauty
      Nem kell kimosni a hajból, gyors megoldást kínál azonnali eredménnyel, és még az ára is megfizethető: ez a száraz sampon rövid jellemzése. Szuper hatást tulajdonítanak neki, de vajon mit mondanának...
      Sztárok
      1985-ben a világ megismerhetett öt nagyon különböző hátterű tinédzsert, akik szombati büntetésüket töltötték összezárva iskolájuk könyvtárában.
      Lifestyle
      Néhány friss kutatásból kiderült, hogyan sikerült előállítani a legendás „egyiptomi kéket”, ami a legritkább, ugyanakkor legkeresettebb szín volt az ókori világban.