Lifestyle

Idén Kemény Lili nyerte el a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat

Nem című regényével Kemény Lili nyerte el idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat, amelyet az Őszi Margó Irodalmi Fesztivál megnyitóján adtak át. A Margó x Erste #higgymagadban különdíjat pedig Kovács Dominik és Kovács Viktor vihették haza. Az Őszi Margó Irodalmi Fesztivál október 13. vasárnap estig várja a látogatókat.

Az autonómia, a szabad alkotás és a gondolkodás kérdéseit feszegeti

Tizedik alkalommal adták át a Margó-díjat a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében megrendezett Őszi Margó Irodalmi Fesztiválon. A 2015-ben indított, a Bookline kiemelt támogatásával megvalósuló kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet az első prózakötetes szerzőkre, és ezen keresztül is népszerűsítse a hazai kortárs irodalmat. Az elmúlt kilenc évben Totth Benedek, Milbacher Róbert, Szöllősi Mátyás, Mécs Anna, Fehér Boldizsár, Harag Anita, Halász Rita, Vonnák Diána, tavaly pedig Visky András kapta meg az elismerést.

A legjobbnak 2024-ban Kemény Lilit választotta az Antal Nikolett (Fiatal Írók Szövetségének volt elnöke) Czinki Ferenc (Szépírók Társasága elnöke), Ott Anna (Hadik Kávéház, Margó Irodalmi Fesztivál) és Valuska László (Margó Irodalmi Fesztivál, Könyves Magazin) alkotta szakmai zsűri. A szerző első kötetében az azonos nevű elbeszélő életét kísérhetjük figyelemmel a gyermekkortól, az SZFE filmerendező szakán eltöltött éveken át, egészen a 2020-as egyetemfoglalásig. A regény igazi önfeltárás, amely az autonómia, a szabad alkotás és gondolkodás kérdéseit feszegeti.

“A Nem mindenféle értelemben határsértő regény: az énelbeszélés, az egyén és a politika, a családi mitológia, a testiség, a valóság és a fikció és az elbeszélhetőség határait kutatja. Határsértő az olvasói elvárásokkal szemben is. Kemény Lili az én-feltárás és a szembenézés során olyan nyelven szólal meg, ami Freudról, az alkotásról és az elbukásról, a finoman szólva is összetett párkapcsolatairól, a drogozásról és a szexről hasonlóan képes beszélni” – mondta el laudációjában Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál igazgatója. A döntőbe Biró Zsombor Aurél Visszatérő álmom, hogy apám vállán ébredek című autofikciós fejlődésregénye, valamint Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című mágikus családregénye kerültek. A nyertes a díjjal 1.000.000 forintot, valamint kiemelkedő mértékű kereskedelmi- és médiatámogatást is kap, hiszen a Bookline, a Margó-díj kiemelt támogatója 15.000.000 forint értékben járul hozzá a nyertes könyv népszerűsítéséhez. A Margó-díjas szerző a következő évben egy önálló esten mutatkozhat be a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében, továbbá próbafordítást, valamint publikációs lehetőséget is kap a Könyves Magazinon (www.konyvesmagazin.hu) egy éves tárcasorozat formájában.
Kattints a további képekért!

Molnár Ferenc Liliomja, Gorkij egyik munkája, sőt még Marx Tőkéje is belefért a repertoárba.

Leadfotó: Margó Irodalmi Fesztivál

Oldalak

Video Ha ezt csinálja a mobilod, éppen most lopják az adataidat
Lifestyle
Sztárok
Te egyetértesz a világhírű plasztikai sebész véleményével? Nos, sokak szerint egyáltalán nem helytálló Dr. Julian De Silva listája…
Lifestyle
Nem című regényével Kemény Lili nyerte el idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat, amelyet az Őszi Margó Irodalmi Fesztivál megnyitóján adtak át. A Margó x Erste #higgymagadban...
Sztárok
A TV2-nek el kellett fogadnia, hogy Rúzsa Magdinak kemény feltételei lesznek, hogy elvállalja a zsűrizést az új Megasztárban.