Lifestyle

"Jobb szabadon meghalni, mint szolgaként élni" - 10 idézet Karsai Dánieltől, amire még sokáig emlékezni fogunk

Múlt szombaton, 47 esztendős korában elhunyt Karsai Dániel, az eutanázia magyarországi engedélyezéséért folytatott jogi küzdelem emblematikus alakja. Jelen cikkünkben a néhai alkotmányjogász legfontosabb és legemlékezetesebb gondolatai közül válogattunk.

Elment az emberi jogok magyarországi őre

Múlt szombaton, 47 esztendős korában elhunyt az ALS nevű gyógyíthatatlan betegségben szenvedő alkotmányjogász, Karsai Dániel, az aktív eutanázia magyarországi engedélyezéséért folytatott küzdelem élharcosa. A tragédia csaknem pontosan egy évvel azután következett be, hogy a néhai ügyvéd 2023 őszén a nyilvánosság elé állt halálos betegségével, valamint bejelentette, hogy a strasbourg-i Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul, ugyanis szeretné, ha a magyar állam biztosítaná számára a méltóságteljes halálhoz való jogot.

Most következő cikkünkben Karsai Dánielre emlékezünk: még egyszer felidézzük a néhány nappal ezelőtt elhunyt alkotmányjogász legfontosabb nyilvános gondolatait. Galériánkban ez a válogatás következik.

10. "A napokban valaki felvetette nekem, hogy sokan bevállalnák a betegségem, ha ilyen sikeresen fejezhetnék be az életüket. Ha mérleget kellene vonni, az nekem pozitív lenne. De ilyen ördögi paktumot nem kötnék. A világi siker jó dolog, de csak eszköz magasabb célok elérése érdekében. Én próbálom emelt fővel elfogadni, amit a sors ad és kihozni belőle a maximumot." 9. "Ragadd meg a napot. Vagy 30 éve folyamatosan szembejön ez a gondolat - ma éppen Seneca-nál botlottam bele -, de valahogy sose tetszett. Először is, marha messze van, nem érem el. De mégha el is érném, rohadt forró, megégeti a kezem."
Kattints a további képekért!

Karasi Dániel olyan témát hozott be ismét a köztudatba, amiről nagyon nehéz beszélni, és a többség kerüli. Azonban sokaknál eljön egy pont, amikor meg akarnak ismerkedni a halál gondolatával.

Leadfotó: Facebook / 168 óra

Oldalak

Video Inspiráló Nők Díj 2024 - Szavazz te is a kedvencedre!
Lifestyle
Sztárok
A műsorvezető és a sztárséf régóta szoros kapcsolatot ápol egymással: az elmúlt években több televíziós produkcióban is együtt dolgoztak. Ördög Nóra most megnyerő őszinteséggel beszélt arról, milyen...
Sztárok
John Ashton 76 esztendősen távozott az élők sorából. A világhírű karakterszínész halála előtt néhány hónappal még feltűnt A Beverly Hills-i zsaru negyedik, a Netflix által bemutatott epizódjában.
Lifestyle
Ragyogó halloweeni képjátékkal kedveskedünk azoknak, akik már most tűkön ülve várják az őszi szezon talán legnépszerűbb ünnepét.