Lifestyle

Megdöbbentő, amit a magyar szakértők a TikTokról állítanak: mostantól teljesen más szemmel nézünk majd a platformra

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) új tanulmánya rávilágít: minél gyakrabban használja valaki a TikTokot, annál nehezebben fogja felismerni az álhíreket - írja a hatóság közleménye alapján az MTI.

Górcső alatt az álhírfelismerési képesség

A szakértők kérdőíves felmérések és interjúk alapján azt vizsgálták, hogy a 13–25 éves fiatalokat mennyire befolyásolhatják a TikTok-tartalmak, mennyiben képesek a kritikus gondolkodásra és az álhírek felismerésére a közösségi médiában.

A megkérdezett fiatalok zöme a YouTube használatát tartja a leginkább elengedhetetlennek. Az eredmények alapján a válaszadók körében a YouTube-függés csaknem kétszer olyan erős, mint a Facebook-függés, míg a TikTokot viszonylag kevesen tartották nélkülözhetetlennek.

Ennek dacára a közösségimédia-platformok közül általánosságban utóbbi veszi el a legtöbb időt a válaszadók mindennapjaiból, és a legtöbbjük egy nap két óránál hosszabb időt is eltölt rajta. A tanulmány szerint kétszer annyi nő használja a TikTokot – és másfélszer annyi nő napi két óránál többet –, mint amennyi férfi.

A fiatalok álhírfelismerési képességét is elemezték: a legtöbb válaszadó önbevallása szerint úgy ellenőriz egy-egy TikTok-videóban látott állítást, hogy a teljes történetet elolvassa és más forrásban is utánanéz az abban szereplő információnak.

A résztvevőknek konkrét, a TikTokon terjedő, valós vagy hamis információkat tartalmazó videókról kellett megállapítaniuk, hogy azok manipuláltak vagy valósak-e. A kutatás során nem vált egyértelművé, hogy a fiatalok a politikai vagy a tudományos tematikájú hamis videókat ismerik-e fel könnyebben, ami azt sugallja, hogy a videók valóságtartalmának megítélésében más tényezők is szerepet játszanak, így a posztoló profiljának ismertsége, hitelessége, valamint a fiatalok előzetes ismeretei és tapasztalatai a bemutatott, konkrét téma kapcsán.
Kattints a további képekért!

Futótűzként terjed a TikTokon ez az új ital, amiről úgy tartják, hogy villámgyorsan megszabadítja az embert a plusz kilóktól. De mit mondanak róla a szakértők?

Leadfotó: Pexels

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Lifestyle
Utazás
Előfordult már, hogy hiba csúszott a MÁV jegyértékesítési rendszerébe, de most ezért néhányan duplán fizethettek.
Sztárok
Árpa Attila rosszullétet színlelve Az Árulók forgatásán kérte meg Alexandra kezét, és bár voltak hullámvölgyeik, most őrülten boldogok együtt.
Lifestyle
Különleges dolog történik a Földdel szeptember végén, ugyanis egy második hold csatakozik hozzánk.