A történelem legvéresebb olimpiája - ártatlan emberek életébe került a félresikerült túszdráma

Valamivel hajnali 4 óra után kezdődött a világot megrázó támadás. Idén lesz, hogy 52 évvel ezelőtt 8 tréningruhás férfi szökött be a müncheni olimpiai faluba, puskákat és gránátokat cipelve magukkal.

Az 1972-es müncheni túszdráma

A 8 férfi tagjai voltak a Fekete szeptember palesztin terrorszervezetnek. Az volt a küldetésük, hogy izraeli sportolókat ejtsenek túszul, és 236 fogoly, valamint a terrorcsoport 2 vezetőjének szabadon engedését követeljék. Az olimpiai játékokat összesen 34 órára felfüggesztették, majd a történtek után szeptember 6-án délelőtt az izraeliek megemlékezést tartották a fő versenystadionban.

Az 1972. szeptember 5. és 6. között zajló müncheni túszdráma nemzetközi szinten is tartós következményekkel járt: felkeltette a nyugati kormányok figyelmét a terrorizmus veszélyére és megmutatta az élő közvetítés erejét. A történtek hatására több kormány új, különleges erőket hozott létre, hogy reagáljanak a túszhelyzetekre és a terrorizmusra.

1968-ban mintegy 11 nemzetközi terrorista csoport működött. Néhány évvel a müncheni mészárlás után ez a szám több mint 50 lett Bruce Hoffman, a Külkapcsolatok Tanácsának vezető munkatársa szerint. Ennek oka többek között a támadásra kapott globális figyelem volt.

Kíváncsi vagy arra, hogy mi történt a müncheni olimpiai játékokon?

Kattints a galériára!

Az 1972-es müncheni olimpiai játékoknak az 1936-os berlini játékok ellentétének kellett volna lennie. Közel három évtizeddel a holokauszt után a nyugatnémet hatóságok igyekeztek eltörölni az ország náci múltját. A játékok már 10 napja tartottak komolyabb incidens nélkül, mikor a fegyveresek becserkészték a helyszínt, és könnyedén bejutottak az izraelieknek otthont adó épületbe. A támadás lendülete természetesen nem a semmiből jött, a régóta húzódó izraeli-palesztin konfliktusból. A képen: újságírók figyelik a túszdráma helyszínét
Kattints a további képekért!

Ötszörös olimpiai bajnok, a Nemzet Sportolója, Izraelben pedig ő fektette le a tornasport alapjait, sokszor a saját pénzét vett tornaeszközöket – csak hogy Keleti Ágnes életének három olyan mérföldkövét említsük, amely egészen egyedülálló nem csupán hazai, de világszinten is.

Leadkép: 123rf, Forrás: NPR

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Lifestyle
Megfelelő előkészülettel ez egy remek lehetőség arra, hogy megmutasd, mennyire önreflexív és fejlődőképes vagy.
Lifestyle
Heti szinten több ezer felesleges kalóriától szabadulhatsz meg, ha erre váltasz.
Lifestyle
A közismert alkotmányjogász, aki három éven át hősiesen küzdött gyógyíthatatlan betegségével, az ALS-sel, 47 éves volt. Halálhírét öccse, Karsai Péter közölte saját Facebook-oldalán.