Utazás

Életedben csak egyszer tapasztalhatod meg ezt az élményt: nemsokára akkora robbanás rázza meg a világűrt, hogy a Földről is láthatóvá válik

Szabad szemmel is láthatóvá válik majd az éjszakai égbolton T Coronae Borealis (T CrB) nevű csillag, melynek feltűnése nem mindennapi látványban részesíti majd az űrkutatás szerelmeseit.

Termonukleáris robbanás a világűrben

A T CrB igazából nem is csillag, hanem egy bináris rendszer, amit lényegében egy vörös óriás és egy fehér törpe alkot. Az utóbbi bizonyos értelemben hasonló volt a mi Napunkhoz, csakhogy miután felélte hidrogéntartalékait, egyszerűen összeroskadt (a folyamat persze nem egyik pillanatról a másikra ment végbe, hanem hosszú évmilliárdokat igényelt). A vörös óriás hidrogénjét a fehér törpe szívja el: a folyamat közben keletkező hő és nyomás 80 évente hatalmas termonukleáris robbantást eredményez. A detonáció elég erős ahhoz, hogy 2600 éven át utazva a világűrben a mi bolygónkról is láthatóvá váljon - írja a hvg.hu az Interesting Engineering cikke alapján.

A T Coronae Borealis tehát nóva, nem pedig szupernóva (ami a csillagok utolsó nagy robbanása), és az emberek döntő többsége élete során csak egyszer tapasztalhatja meg e különleges látványosságot.
Kattints a további képekért!

A NASA azzal számolt, hogy a szemét teljesen elég majd a légkörben, de ez nem történt meg. Most a család be fogja perelni az Űrhajózási Hivatalt.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Tóth Andi ekkor térne visssza az énekléshez
Utazás
Sztárok
Hihetetlen, de vannak olyan sztárok, akik maguktól gondolták úgy, hogy nem szexelnek egy jó darabig. Árpa Attilának például tavaly volt olyan időszaka, hogy nem bújt ágyba senkivel.
Lifestyle
Elképesztő kánikula vette kezdetét egész Magyarországon. Sajnos nem fog csak úgy eltűnni, és már lehet azt is előre látni, hogy melyik lesz a hét legpokolibb napja.
Sztárok
Bár sokan úgy gondolják, hogy Katalinnak semmi oka a félelemre fiát, Györgyöt illetően, hiszen a herceg igazi mintagyerek, ez mint kiderült, közel sincs így.