Utazás

Vigyázat! Ha most Horvátország felé veszed az irányt, valóságos rémálom vár majd az autópályákon

Tíz százalékkal magasabbak lesznek az autópályadíjak július 1-je és szeptember 30-a között Horvátországban. A nyári tarifa nem vonatkozik a nehéz járművekre, autóbuszokra és kamionokra - írja az MTI a horvát autópályákat kezelő vállalat (HAC) közleménye alapján.

Ha neked is van ilyen készüléked, komoly kedvezményt kaphatsz

A szezonális úthasználati díjak bevezetése egyes járműkategóriák esetében abból adódik, hogy a teljes éves forgalom mintegy 40 százaléka a nyári hónapokra tevődik. Emiatt ebben az időszakban jelentősen megnőnek a karbantartási, biztonsági, felügyeleti és forgalomirányítási költségek.

Azok az autósok, akiknek van elektronikus ENC-készülékük, továbra is kedvezményesen használhatják a horvát autópályákat: a kis kütyü szezonban 21, a szezonon kívül 33 százalékos engedményre jogosít fel.

A készülékek 15 euróért a fizetőkapuk melletti irodákban megvásárolhatók, és készpénzzel is feltölthetők bármekkora összeggel, amelynek esetleges maradéka jövőre is felhasználható. A kis készülékkel elkerülhető a sorban állás is, ugyanis az ENC feliratú kapunál néhány percen belül tovább lehet haladni. A dobozt egyszerűen a szélvédőnél kell tartani, a sorompóhoz érve az eszköz sípol, majd nyílik a kapu.

A lehajtást az autópályáról regisztrálja a következő ENC feliratú kapu, és leveszi a készülékről az útdíjnak megfelelő összeget, ami a kijelzőn láthatóvá válik, mint ahogy az is, hogy mennyi pénz maradt a készüléken.

Az év első négy hónapjában ötödével nőtt a magyar turisták vendégéjszakáinak száma Horvátországban 2023 első négy hónapjához képest, és hasonlóan emelkedő szint várható egész évben, írja az MTI.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Marics Peti első filmszerepének kulisszatitkai
Utazás
Sztárok
Azt tudjuk jól, hogy az előadók közül Szikora Róbert is mindig őszintén elmondja, amit gondol. Most Azahriah, és a Valmar is a középpontba került.
Sztárok
Bár sokan úgy gondolják, egy hercegnének mindent szabad, ez egyáltalán nem így van: Katalin még egy olyan egyszerű dolgot sem tehet meg, amit egyébként bármelyik ember szabadon csinálhat.
Egészség
Egy új tanulmány szerint több népszerű ételben és egy igencsak kedvelt italban is rákkeltő vegyi anyagokat találtak a tudósok.