Utazás

Mit jelent pontosan, hogy a NASA alvó üzemmódba helyezte a Hubble űrtávcsőt?

A NASA június 4-én jelentette be, hogy a Hubble űrteleszkóp átmenetileg nem folytatja munkáját – közölte az MTI az AP News információi alapján.

Inaktív állapotba került

Az űreszközt alvó üzemmódba helyezték, miután több mint egy hete meghibásodott három megmaradt működő giroszkópjának egyike.

A Hubble jelenleg inaktív, amíg a repülésirányítók kitalálják, hogyan lépjenek tovább.

Az űrtávcső 2009-ben kapott hat új giroszkópot a NASA űrsiklójával érkező asztronauták utolsó látogatása alkalmával. A giroszkópok a Hubble legfontosabb eszközei közé tartoznak, azok stabilizálják, valamint módosítják a pályáját, és állítják be pontosan, merre nézzen, lehetővé téve, hogy elvégezze a tervezett megfigyeléseket. Az elmúlt évtizedekben azonban az alkatrészek többször meghibásodtak.

Három giroszkóp már nem működik. A NASA szerint a 34 éves űrteleszkóp egy vagy két jó giroszkóppal is használható lenne.

A Hubble-t 1990-ben állította orbitális pályára a Discovery űrsikló. Jóval nagyobb, erősebb és korszerűbb utóda, a James Webb űrtávcső 2021 óta működik.

A NASA mindig látványos videókat szokott készíteni az embereknek. Most ismét olyan témát vettek elő, ami mindenkit érdekel.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Marics Peti első filmszerepének kulisszatitkai
Utazás
Sztárok
Azt tudjuk jól, hogy az előadók közül Szikora Róbert is mindig őszintén elmondja, amit gondol. Most Azahriah, és a Valmar is a középpontba került.
Sztárok
Bár sokan úgy gondolják, egy hercegnének mindent szabad, ez egyáltalán nem így van: Katalin még egy olyan egyszerű dolgot sem tehet meg, amit egyébként bármelyik ember szabadon csinálhat.
Egészség
Egy új tanulmány szerint több népszerű ételben és egy igencsak kedvelt italban is rákkeltő vegyi anyagokat találtak a tudósok.