Utazás

Az orosz védelmi miniszter bejelentette: elfoglalták Mariupolt

Szergej Sojgu beszámolója szerint 140 ezernél is több civilt menekítettek ki a városból, körülbelül 1500 ukrán katona adta meg magát, a helyi acélipari gyárat viszont még nem sikerült elfoglalniuk.

Nem indítanak rohamot az acélgyár ellen

Szergej Sojgu védelmi miniszter szerint az oroszok elfoglalták az ukrajnai Mariupol városát - írja a Telex.hu az Interfax orosz hírügynökségre hivatkozva. Sojgu elmondása szerint "a helyzet nyugodt" Mariupolban. Hozzátette: a városból több mint 142 ezer civilt menekítettek ki, 1500 ukrán katona már feladta magát, további 2000 azonban jelenleg is védi az Avosztal acélipari gyárat. Vlagyimir Putyin orosz elnök gratulált "a sikeres felszabadításhoz."

Az Interfax úgy tudja, Putyin arra utasította Sojgut, hogy az oroszok ne rohamozzák meg a kikötőváros acélgyárát, ahová az ukrán katonák beásták magukat, ehelyett hermetikusan zárják el azt a külvilágtól - írta meg a Reuters.

Az üzem hatalmas földalatti úthálózattal rendelkezik, ahol számos ukrán katona elrejtőzhetett. Putyin állítólag azért tiltotta meg, hogy megrohamozzák a létesítményt, mert az orosz katonák életét akarja védeni.

"Nincs szükség arra, hogy bemásszunk ezekbe a katakombákba, és a föld alatt kússzunk át ezeken az ipari létesítményeken" - mondta az orosz elnök, majd hozzátette: "Zárják le ezt az ipari területet, de úgy, hogy a lezáráson egy légy se tudjon átjutni".

Putyin emellett felszólította az ukrán katonákat maguk megadására, hangsúlyozván, hogy Oroszország tisztelettel kezeli majd őket, a sebesültek részére pedig egészségügyi ellátást is kilátásba helyezett.

Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Lapozz, a második oldalon folytatjuk!

Oldalak

Video Bemutatjuk a 2024-es Inspiráló Nők Díj jelölőbizottságát
Utazás
Sztárok
Mészáros Lilivel nagyot fordult a világ, mióta megnyerte a Next Top Model Hungary-t. A Schwarzkopf Gliss hajápolási márka nagykövete tegnap este igazi dívaként vonult a Budapest Hair Show kifutóján.
Lifestyle
A Halak számítson arra, hogy egy régi barátja vagy ismerőse a segítségére siet. Napi horoszkóp.
Lifestyle
Soha többé nem kell a főzőlapon lévő zsírfoltokkal vesződnöd, ha beveted ezt a csodaszerként is számontartott keveréket.