Top 5 tipp az élelmiszerpazarlás ellen – spórolj akár 50 ezer forintot!
Az alábbiakban 5 tanácsot adunk annak érdekében, hogy kevesebb élelmiszer kerüljön a kukába.
Mennyit pazarlunk?
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének kutatása alapján egy négy fős magyar család átlagosan 50 ezer forintnyi feleslegesen megvásárolt élelmiszert dob ki évente. Friss adatok szerint fejenként 65 kg élelmiszerhulladék kerül a kukába éves szinten. Ez az élelmiszervásárlásunk 10-11%-a. De mit tehetsz a pazarlás ellen?
- Tervezd meg előre a családi menüt, készíts bevásárlólistát, és annyi alapanyagot vegyél, amennyit biztosan megeszik a család.
- A maradékot fagyaszd le, vagy készíts új ételt belőle.
- Törekedj a kevesebb hulladékra, például a főzz alaplevet zöldség héjából.
- Amennyiszer csak lehetőséged van rá, főzz otthon, és vidd magaddal munkába, vagy ahova mész.
- Ha mégis megmarad egy kis étel, oszd meg másokkal: például egy rászorulóval vagy egy kedves szomszéddal. Jó megoldás a morzsaparty is, amikor a barátaiddal összedobjátok a megmaradt, ám de teljesen jó, fogyasztható élelmiszereket és ételeket.
Ha szeretnéd tudni, hogy a háztartásod mennyit pazarol, és ebből mennyi élelmiszert tudnál megmenteni, jelentkezz a Nébih felmérésére.
Fotó: 123rf.com
Forrás: https://www.facebook.com/teritekenazegeszseg/photos/a.359514474090779/62...
Az okostányér elengedhetetlen egy egészséges étrend felállításához. De mi is ez tulajdonképpen?