Mákos guba meggy chutneyval
Az örök klasszikus desszert új köntösben.
Marton Andrienn, a Konyhatündér háziasszonya
Blogomban megmutatom, hogyan lehet minőségi alapanyagokból, egyszerű és finom ételeket készíteni. Ötleteket adok, miképp őrizd meg családod vitalitását időtakarékosan és költséghatékonyan. Az Adri's Kitchen című gasztroműsor 6. évada minden szombaton délelőtt a TV2 és vasárnap FEM3 csatornákon.
Mákos guba meggy chutneyval
Hozzávalók:
- 4 db száraz vagy szikkadt kifli
- 0,5 l tej
- 15 dkg darált mák
- 15 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 3 db tojássárgája
- 1 ek vaj
Puding:
- 0,5 l tej
- 1 cs főzős vaníliás pudingpor
- 5 dkg cukor
Meggy chutney:
- 1 lilahagyma
- 25 dkg meggy
- 1 kk őrölt fahéj
- 3 db szegfűszeg
- 1 ek balzsamecet
- 2 ek barnacukor
- 1 csipet őrölt gyömbér
- 2 ek olívaolaj
Elkészítés:
Mákos guba:
- A kiflit karikákra vágjuk. A tejben elkeverjük a tojássárgáját és a vaníliáscukrot, majd elkezdjük hevíteni, de nem forralni. Amikor forró ráöntjük a kifli karikákra, a porcukrot összekeverjük a darált mákkal és a citrom reszelt héjával, majd ezt a keveréket is hozzáadjuk a kiflihez és jól összekeverjük.
- Egy hőálló tálat kivajazunk és ebbe öntjük bele a tejes, mákos kifliket. Kis fészkeket készítünk benne, ahova a pudingot tesszük.
Puding:
- A pudinghoz összekeverjük a cukrot és a pudingport, majd felöntjük a tejjel és addig főzzük ameddig besűrűsödik.
- Az elkészített pudingot kanál segítségével a kis fészkekbe rakjuk. Az egészet 200 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük. Addig elkészítjük a meggy chutney-t.
Meggy chutney:
- Felszeleteljük a hagymát, az olajon elkezdjük dinsztelni és hozzáadjuk a meggyet, a barnacukrot és a balzsamecetet. Amikor összeesett a meggy és a hagyma, akkor fűszerezzük a fahéjjal, a gyömbérrel és a szegfűszeggel. Egy pár percig még főzzük és amikor besűrűsödött, akkor kész.