Vaníliás-kakaós húsvéti kuglóf
A kuglóf tipikusan olyan süti, ami bármikor elkészíthető. Itt egy tavaszias,
ünnepi változat, próbáljátok ki!
Marton Andrienn, a Konyhatündér háziasszonya
Blogomban megmutatom, hogyan lehet a gyerekek segítségével minőségi alapanyagokból, egyszerű és finom ételeket készíteni. Ötleteket adok, miképp őrizd meg családod vitalitását időtakarékosan és költséghatékonyan. A Konyhatündér című gasztroműsor 2. évada minden vasárnap délelőtt a TV2 és FEM3 csatornákon.
Vaníliás-kakaós húsvéti kuglóf
Hozzávalók:
- 250 g vaj
- 300 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 db tojás
- 3 tojás sárgája
- 300 g liszt
- 1 ek sütőpor
- késhegynyi só
- 350 ml tej
- darabokra tört csoki vagy aszalt gyümölcs
- Kakaós piskóta:
- 2 ek kakaó
- 3 ek tej
Elkészítés:
A vajat és a porcukrot robotgéppel fehéredésig habosítjuk, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot. A habos masszához hozzátesszük az egész tojásokat és a 3 tojás sárgáját, homogén állagúvá keverjük . Külön tálban kerülnek a száraz hozzávalókat: liszt, sütőpor, só, majd hozzáöntjük a tojásos masszához, felöntjük tejjel a legvégén. Ízlés szerint tört csokival vagy/és aszalt gyümölccsel izgalmasabbá tehetjük.
A tésztát 1/3 és 2/3 részre osztjuk majd az 1/3 részébe 3 ek langyos tejben elkevert 2 ek kakaót teszünk. A kuglóf formát kivajazzuk és kilisztezzük. Ahhoz, hogy márványos, kevert színű legyen a végeredmény, az alábbiak szerint osztjuk el a tésztát: a vaníliás massza negyedét a formába öntjük, aztán három-négy különböző pontra kanalazunk a kakaós masszából és ezt a folyamatot addig ismételjük, amíg el nem fogy a tészta. 175 fokon előmelegített sütőben sütjük kb. egy órán át, szúrópróbával teszteljük.
Amikor megbizonyosodtunk róla, hogy rendesen átsült a tészta, hagyjuk kihűlni és csak azután vegyük ki a formából. A már kihűlt kuglóf tetejére cukormázat csurgatjuk, és nyuszi tojásokkal díszítjük.