Répatorta liszt nélkül - Karácsonyi ízek bűntudatmentesen
Az édes ízek szenvedélyes rajongójaként bármikor meg tudnék enni egy finom süteményt. Ugyanakkor szeretem azt is, ha nem kell a szeretett régi ruháimat új, nagyobb méretűekre cserélnem. Az élet a kompromisszumokról szól, ahogyan ez a rendhagyó répatorta recept is, amibe se lisztet, se cukrot nem kell tenned, mégis édes, finom – pont, mint a hagyományos sütik! Nem kell eltiltanod magad ételektől, amiket szeretsz,elég megtalálnod a jobb alternatívát!
Hozzávalók:
- 6-8 darab közepes vagy nagy répa
- 2-3 érett banán
- 2 evőkanál kókuszolaj (ha nincs, étolajjal is finom lesz)
- 1 kávéskanál sütőpor
- 3 tojás
- csipetnyi só
- fahéj, őrölt szerecsendió, kardamom vagy vanília ízlés szerint
- dió, mazsola (egy étcsokit is elbír, ha ennyi bűnözés belefér nálad)
- egy bögre zabpehely egészben, vagy őrölve
Elkészítés:
A tojások sárgáját válaszd szét a fehérjéktől, majd verd őket habbá. A megtisztított répákat reszeld apróra, add hozzá a félretett tojássárgáját. Minél érettebb banánokat válassz, ha az egész barna,az sem probléma. Annál édesebb lesz a sütemény, hiszen a banánt nem csak a tészta állagának javításához rakjuk bele, hanem a cukor helyettesítéséért is. Egy tányérban nyomkodd őket pépesre, majd add hozzá a reszelt répához. A zabpelyhet ízlés szerint egyben, vagy apróra törve, esetleg liszt finomságúra darálva is hozzáadhatod. Következhet a sütőpor és a kókuszolaj és ízlés szerint a fűszerek. Végül add hozzá az apróra vágott magvakat, aszalt gyümölcsöket. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Tedd félre a tésztát, hogy a zabpehely kissé megszívja magát a folyadékkal és lágyabbá váljon. Egy kivajazott, kilisztezett formába öntsd a tésztát. Én általában gyümölcskenyérhez hasonlóan őzgerinc formában szoktam sütni. Ha kisebb, mutatós süteményeket készítenél, használhatsz muffinformát, vagy tepsit, amiben később formára vágod fel a kész tésztát. Az amerikai csokissütit is újragondolhatod, ha kisebb gombócokban kiadagolva teszed a tepsibe. Kísérletezz bátran! Fél óráig vagy villapróbáig süsd, majd fogyasztás előtt hagyd legalább langyosra hülni.