Ezeket edd, ha allergiás vagy! Bizonyítottan enyhítik a tüneteket
A tavaszi allergiaszezon könyörtelenül lecsap március végével, április elejével. Aki érzékeny valamire, az tudja, hogy mivel jár ez az időszak; orrfolyással, tüsszögéssel, köhögéssel, szemviszketéssel. Tévedés, hogy csak gyógyszerrel lehet harcolni az allergia ellen: ezek az ételek pajzsként védik a szervezetedet!
Brokkoli
A brokkoli tele van C-vitaminnal, azzal a vitaminnal, ami a legjobb fegyver az allergia ellen. A kutatók szerint már napi 500 mg enyhíti a kellemetlen tüneteket – egy kis pohár nyers zöldségben 80 mg van. Különösen a brokkoli virága jótékony!
Csokoládé
Ha édesszájú vagy, örülni fogsz ennek a hírnek – egy 2012-es tanulmány szerint a kakaóban allergiaellenes hatóanyagok vannak. Minél magasabb kakaótartalmú csokit választasz, annál kevésbé kell szenvedned a tüsszögéstől, köhögéstől, orrfolyástól!
Kelkáposzta
Megőrülsz a szénanáthától? Akkor egyél kelkáposztát, mert a benne lévő fitokemikáliák – bioaktív vegyület, ami speciális védőhatást fejt ki – csökkentik az allergia erősségét. A fitokemikáliák egyike a karotinoid, aminek a mennyiségét úgy növelheted a legjobban, ha egy kis olivában megpirítod a kelt.
Dinnye és paradicsom
Mindkét finomság tele van likopinnal, ami bizonyítottan az allergia legnagyobb ellensége; kifejezetten azokkal a tünetekkel veszi fel a harcot, amik a tüdőt bántják. Egy 2007-es tanulmányból kiderült, hogy azoknak a szervezetében, akik nem voltak asztmásak, sokkal magasabb volt a likopin szintje, mint azoknak, akik ettől a légúti betegségtől szenvedtek.