Az vagy, amit megeszel? A táplálkozás hatással van sejtjeinkre

Két fajta ember létezik: aki rendszeresen fogyaszt bio élelmiszert, és aki még nem. Félre téve a viccet, gondoljunk csak bele, hogy akár csak 100-150 évvel ezelőtt szinte mindenki bio élelmiszert evett! (x)

Vissza a gyökerekhez

A „régi idők” élelmiszerei, zöldségei, gyümölcsei, lisztjei vegyszer-, adalékanyagok-, műtrágya- és génmódosítás mentesek voltak. Ekkor még az alapanyagok teljesen egészségesen, az anyaföldből kerültek az asztalra. Természetesen ezt nem „bio”-nak hívták, azonban mára már szükségessé vált a megkülönböztetés, hiszen a családanyák, vásárlók tudni szeretnék, hogy honnan származik a vacsora alapanyaga.

Dédszüleink és nagyszüleink a tartósítást szárítással oldották meg, saját kertből, saját fűszerekből füzéreket alkotva. Akkor még nem létezett a „nem természetes” tartósítás fogalma, az, hogy különböző vegyi szerekkel kezelik a gyümölcsöket, zöldségeket.

Most talán arra gondol a kedves olvasó, hogy: „igen ám, azonban ma már erre nincs időnk, avagy lehetőségünk!” És igen, teljesen igaza van: hiszen a mai körülmények már nem teszik lehetővé a 100 évvel ezelőtti életmódot. Ennek ellenére azonban tudatosan is fogyaszthatunk egészséges élelmiszereket.

Hogyan élhetünk mi is egészségesebb életet?

Ha tudatosan választjuk meg azt, hogy mit teszünk tányérunkra vagy mit kapunk be útközben, máris sokat tettünk magunkért. Olvassuk el a termékek összetevőit és, ha tehetjük, zárjunk ki minden olyan összetevőt, amely felhalmozódása problémát okozhat: a színezékeket, a tartósítószereket, ízfokozókat és védőgázokat is.

Figyeljünk arra, hogy ne csak „üres kalóriákat” együnk, hanem legyen beltartalmi értéke is ételünknek, mint a rostok, vitaminok vagy ásványi anyagok. Ha tehetjük, vásároljunk frissen, megbízható kistermelőktől, ma már egyre könnyebb ilyen szerveződéseket találni. Az étkezések mellett az is fontos, hogy mozogjunk eleget, töltsünk minél több időt a szabadban is!

Tipp: A budapesti Bijó Szakáruházban több ezer egészséges, bio, reformtermékekkel, és allergén (laktóz, glutén) mentes élelmiszerrel várnak.

Oldalak

Video Nagy 2025-ös szerelmi horoszkóp
Utazás
Olaszország már egy ideje az túlturizmus körüli viták középpontjában áll, de nem csak Velencét és Rómát érinti a látogatók magas száma – egyre több városban érezhető a helyi életre gyakorolt hatás.
Utazás
Ma már rengeteg ember dönt úgy, hogy ki sem teszi a lábát a házból, inkább egy ételkiszállító céghez fordul. Viszont egy számlának most több mint 12 millió forint lett a vége.
Lifestyle
Ha arra vágysz, hogy legalább egy ruhamérettel kisebb legyél , és hajlandó vagy ennek érdekében betartani a szigorú szabályokat is, akkor ezt a mószert neked találták ki.
Sztárok
Gene Hackman már több mint 20 évvel ezelőtt visszavonult, de erre jó oka volt. Most rengetegen gyászolják a világhírű színészt.
Utazás
Közel 50 nap múlva veszi kezdetét a 2025-ös Oszakai Világkiállítás, amelyen Magyarország ‒ mintegy 160 ország egyikeként ‒ nemzeti pavilonnal képviselteti magát.
Lifestyle
Egy pár úgy döntött, hogy megvicceli egy kicsit a MOHU-automatákat és ez sikerült is nekik.