Ezt érdemes megkóstolnod! Ez lett a spanyolok királya

Soha nem gondoltam volna, hogy életem során valaha is meg fogom kóstolni a pacalt vagy a saját tintájában készült tintahalat. A Padronban viszont ezek az ételek is úgy vannak elékszítve, hogy még az én érzékeny gyomrom sem tiltakozott ellene. Az abszolút nyertes pedig a chorizo al sidra: fűszeres cidrában sült spanyol kolbászkák volt. Akarjátok tudni, hogy mit érdemes itt még kipróbálni?

Ahol még a tálak is Spanyolországból jöttek

Tavaly szeptemberben nyílt meg a VIII. kerületi Horánszky utcában a Padron nevű spanyol tapas bár, amiről már annyi jót olvastam, hogy muszáj volt nekem is kipróbálnom. Örülök, hogy ez a vendéglőt hagytam utoljára, mert ez a spanyol kis ékszer megkoronázta az utamat.

Madridi pacal, bárány cabra sajttal, narancsos füge mártással, ide vele!

Mondják, hogy az a jó kínai étterem, ahol kínaiak esznek. A Padron ezek szerint igen jó spanyol tapas bár lehet, mert a vendégek fele spanyol ajkú volt. Szívünk szerint végig ettük volna az étlapot, de mivel szerettük volna tartani magunkat a költségvetéshez, így csak a legkülönlegesebbek közül válogattunk. A vacsorát a hely névadójával, a pimientos de padronnal kezdtük, ami spanyol kicsi sült paprika olajban kisütve, maldon sókristállyal. A következő a callos a la madrilena con garbonzas vagyis a madridi pacal csicseriborsóval volt. Igen, tudom, pacal, fúj! Ám az a legenda járja, hogy a Padrónban még az is megnyalja a pacal után mind a tíz ujját, aki egyébként irtózik ettől az ételtől. A legenda igaznak bizonyult!

De mitől lehet ilyen különleges? „A mi pacalunk libazsírban konfitált csicseriborsóból, serrano sonkából, chorizo kolbászból, kicsontozott köröm és a pacalból (elsősorban a méhkaptáros részéből) és faszénen füstölt paprikával fűszerezve készül” – tudtuk meg az étel titkát Beck Mártontól, a hely egyik tulajától. Kipróbáltuk még a calamares en su tinta – tintahal a saját tintájában, csak igazi tengerimádóknak ajánljuk! A személyes kedvencünk a patatas bravas házi oliolival (fokhagymás majonéz) és brava szósszal (paprikás-paradicsomos), valamint az abszolút nyertes a chorizo al sidra: fűszeres cidrában sült spanyol kolbászkák volt. Végül a bárány cabra sajttal, narancsos füge mártással már alig fért belénk.

Fotó: Femcafe/Zsingor Tünde

Oldalak

Video Élénk színek, merész minták: Íme a 2025-ös divattrendek
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
      Hirdetés
      Fashion&Beauty
      Úgy tűnik, Katalin hercegné nem csupán az átlagemberek öltözködésére van hatással, hanem Kamilláéra is, a királyné ugyanis tőle csent el ötletet.
      Sztárok
      Várkonyi Andrea és Bochkor Gábor egyetlen lánya, Nóra 2007-ben látta meg a napvilágot. A két híresség gyermeke a napokban cseperedett felnőtté.
      Lifestyle
      Egy bizonyos típusú ablak sokkal nagyobb eséllyel idéz elő penészesedést, kellemetlen szagokat és akár súlyos egészségügyi gondokat is, ha nem figyelünk oda időben.
      Lifestyle
      A húsvét nem lenne teljes a színes tojások, az illatos sonka és a családi összejövetelek nélkül. Ám miközben vidáman bontogatjuk a dekoratívan megfestett tojásokat, nem is sejtjük, hogy egy apró jel...
      Sztárok
      Jessica Simpson órási változáson ment át az utóbbi hónapokban, amit több követője is megjegyzett neki – ráadásul egyesek szerint már nem is hasonlít egykori önmagára.
      Fashion&Beauty
      A szépségipar világában a trendek folyamatosan fejlődnek és változnak, újabb és újabb technikák jelennek meg, amelyekkel kreatívan kifejezhetjük magunkat. Az egyik legújabb trend, amely az utóbbi...