Tavaszi recept tippek Bereznay Tamástól
A gasztronómia életünk szerves része, talán sokan nem is gondolunk bele, hogy mennyire fontos szerepet játszik a mindennapjainkban, mennyire meghatározó az elfogyasztott ételek kiválasztása, egy reggeli, ebéd, vagy éppen vacsora rituáléja. A tavaszi zöldségek és gyümölcsök özöne, valamint néhány különleges recept biztosíthatja, hogy ezek az alkalmak a családunkkal közösen eltöltött idő fénypontjai legyenek. Erre hívja fel a figyelmünket Bereznay Tamás séf is, aki most különböző hús-és halételekhez ajánl tavaszi zöldség-és gyümölcspárosításokat. (x)
Az ínyenc fogásokról ma már kis kedvenceinknek sem kell lemondani. A macskák is imádják, ha változatossággal kényeztetik őket. A GOURMET prémium kategóriás macskaeledel a bemutatott ételkompozíciókhoz hasonlóan változatos alapanyagokból készül, speciálisan a cicák igényei szerint. Így ma már macskák is ugyanúgy ehetnek lazacot, kacsát vagy éppen marhát különböző zöldségekkel vagy szószokkal, mint a gazdik.
Te is tudnál ezekből az alapanyagokból különleges fogásokat összeállítani? A GOURMET Bereznay Tamással egy különleges receptverseny hirdetett, amelyben a következő alapanyagok egyikével készült recepteket várnak a versenyzőktől: csirke, marha, lazac, nyúl, vadhús- melyek mind megtalálhatóak a GOURMET állateledel palettáján is.
A receptverseny részletei: http://eletmodkozpont.hu/nyeremenyzona/gourmet-hostess-promocio-es-nyeremenyjatek.
Inspirációként Tamás is összeállított néhány különleges receptet, melyekhez a GOURMET tavaszi promóció keretében budapesti és vidéki bevásárlóközpontokban lehet hozzájutni, ráadásul egy játék keretében ajándék GOURMET macskaeledellel is gazdagodhatnak a látogatók.
Íme hét tavaszi tipp a gasztronómia szerelmeseinek:
Csirke – fejes saláta
A friss, roppanós fejes salátánál talán nincs is finomabb. A rántott vagy grillezett csirkéhez a legjobban illő saláta. Ne áztassuk ecetes saláta lébe, mert pillanatok alatt tönkremegy és elveszti az üdeségét. Tálalás előtt locsoljuk meg olívaolajjal, citromlével vagy pár csepp vörösbor ecettel.
Tonhal – retek
A tonhalpástétomhoz vagy a grillezett tonhalhoz citromlével, sóval és olívaolajjal marinált hónapos retek salátát kínáljunk.
Nyúl – spárga
A nyúlhoz kiváló köret a zöld és fehérspárga egyaránt. Tisztítás után, sós, citromos vízben egy-két percig főzzük, majd kevés olívaolajjal meglocsolva azonnal tálaljuk. Használjuk ki a lehetőséget, amíg kapunk hazai spárgát, fogyasszunk belőle minél többet akár nyersen is.
Bárány – újburgonya
Készítsünk a bárányhoz újburgonyát! A megmosott, esetleg félbevágott újburgonyát, kevés vajon, fedő alatt kb. 15 perc alatt készre pároljuk. Miután megpuhult, nagy lángon, friss rozmaringgal megszórva pirítsuk barnára. Ha különlegesebb ízre vágyunk, dobjunk mellé pár gerezd héjas fokhagymát és locsoljuk meg kevés fehér borral.
Kacsa – eper
Nem is gondolnánk, hogy a kacsamellhez milyen finom salátát készíthetünk eperből. Kevés epret cukorral és balzsamecettel turmixolunk össze, majd leszűrjük. Az így kapott dresszinggel locsoljuk meg a friss salátát, amibe tehetünk félbevágott eper szemeket is. Ilik még hozzá a lilahagyma, az újhagyma, a kápia paprika és a sült cékla is.
Nyúl – új sárgarépa
Nem csak a nyúl szereti a répát, mi is szeretni fogjuk a nyulat a répával. A zsenge friss répát pillanatok alatt elkészíthetjük, nem kell hosszú főzési időre számítani. Vajon párolva köménymaggal vagy serpenyőben megsütve fekete szezámmaggal különleges köretet készíthetünk belőle.
Lazac – tök
Aki eddig nem szerette a tökfőzeléket, készítsen hozzá grillezett lazacot, ami tökéletesen illik hozzá. Ne használjunk túl sok lisztet és az ecet helyett ízesítsük friss citromlével.