4 természetes anyag, mellyel megelőzhetjük a memóriazavart
A memóriazavar nem csak időskorban fordulhat elő, hanem a fiatal korosztály körében is gyakori probléma. A memóriazavarnak több oka is lehet, ezért érdemes még azelőtt megelőznünk a feledékenységet, mielőtt kialakulna. Ehhez most összeszedtünk néhány tippet.
A memóriazavar hátterében nagyon sokféle probléma húzódhat meg, ezek között lehet a depresszió, az ásványi anyagok hiánya vagy esetleg az, ha alvásproblémákkal küzdünk, és folyamatosan kialvatlanok vagyunk. Így sajnos akár a mindennapos stressz is vezethet ahhoz, hogy esetleg kisebb-nagyobb dolgokat folyamatosan elfelejtünk.
Szerencsére van néhány olyan étel, amellyel könnyedén tehetünk az ellen, hogy ne kelljen folyamatosan a határidőnaplónkat nézegetnünk vagy a telefonon beállított riasztásokat figyelemmel követnünk.
Curry
A curry az egyik olyan fűszerünk, amely az indiai konyha egyik kedvenc alapanyaga, de nem csak egzotikus fűszerként érdemes használnunk, hanem a memóriánkra kifejtett jótékony hatása miatt is érdemes minél többször beemelnünk az ételeink közé. A curryben található kurkumin ugyanis védi az agyat a különböző betegségektől, így nem csak a feledékenység ellen hatásos, hanem például az Alzheimer-kór kialakulása ellen is érdemes alkalmaznunk.
Ginkgo biloba
Ma már számtalan olyan készítményt lehet kapni, amelynek a ginkgo biloba az egyik alapanyaga. Főleg az agy vérellátását segíti, ráadásul hatékony a depressziós tünetek ellen is. Ezenkívül pedig serkenti az agysejtek energiaellátását, így memóriazavarok esetén vagy ha nagyon kimerültek vagyunk, akkor érdemes próbálkoznunk ezzel a készítménnyel.
B12-vitamin
A vitaminhiány is okozhatja a feledékenységet, így érdemes a megelőzés során nagyobb mennyiségben B12-vitamint is fogyasztanunk. Főleg a húsokban, tejben és halakban található meg ez a fajta vitamin. Nem csak a fiatalok esetében, hanem az időskori feledékenységen is javíthat, ha több B12-vitamint tartalmazó ételt fogyasztunk.
Zsálya
Egyes vizsgálatok szerint a zsálya is jótékony hat az agyunk működésére. Ráadásul nem csak a memóriánkat javíthatjuk vele, hanem a curryhez hasonlóan az Alzheimer-kór ellen is hatásos segítség lehet, így érdemes bátran alkalmaznunk az ételeink elkészítésekor.