Lagzi Lajcsi - Puncsos-kakaós sütemény
Az ősrégi magyar sütemények rendkívül finomak, így nagyon örülünk, hogy a következő recepttel tehetjük szebbé a napotokat!
Hozzávalók:
Tésztához:
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanál méz
- 20 dkg porcukor
- 2 egész tojás
- 2 kanál kakaó
- kis kanál szódabikarbóna
- 40 dkg liszt
Krémhez:
- 1 puncs (vagy eper) ízű pudingpor
- 1 vaníliás (vagy banán) ízű pudingpor
- 3-3 dl tej
- 20 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
- 1 vaníliás cukor
- Tetejére 1 tábla tortabevonó
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit (a szódabikarbóna és liszt kivételével) gőz fölött összekavarjuk. Majd ezután adjuk hozzá a szódabikarbónát és a lisztet. Háromfelé vesszük a tésztát, majd sütőpapíron elnyújtjuk, és kisütjük a 3 lapot. Kemény lesz a tészta, nehéz nyújtani! Rövid ideig kell sütni!
Közben a krémeket elkészítjük: a puncs- és vaníliás pudingport egyenként 3-3 dl tejben sűrűre főzzük, kihűlésig kavarjuk, hogy ne legyen darabos. A 20 dkg porcukrot a 20 dkg margarinnal és a vaníliáscukorral kikavarjuk, kétfelé vesszük, majd külön-külön a pudingokhoz kavarjuk, csomómentesre. A lapokat megtöltjük a kétféle pudingos krémmel, majd tetejét tortabevonóval bevonjuk.
Nem lehet azonnal fogyasztani, mivel a méztől kemény a tészta. Hűtőbe téve néhány óra alatt megpuhul a krémtől.
Szerző: Hári Ágnes