Tippek a tökéletes nyáresti kerti partyhoz
Bemutatunk néhány ötletet, amelyek segítségével egy igazán hangulatos kerti partynak adhatsz otthont!
Hangulatelemek
Néhány aprósággal kellemes hangulatot varázsolhatsz: szúrj a földbe néhány fáklyát, a párkányra és az asztalra helyezz mécseseket, valamint zöld növényeket vagy cserepes virágot.
Nem árt, ha gondolunk a kellemetlenkedő szúnyogokra is: szerezz be speciális rovarírtó füstölőt és lábmagasságba tegyél le néhányat.
Finom "tűzről pattant" ételek
Nincs kiábrándítóbb, mint amikor száraz, sótlan vagy ízetlen az étel, ami az asztalra kerül. Fontos tudni, hogy a grillkolbászt és virslit kivéve, a húsokat pácolni kell grillezés előtt, hiszen az ízek akkor járják át igazán az ételt. Mielőtt elkezdenél sütni, fontos, hogy a grillsütő megfelelően elő legyen készítve: legyen hozzá szén, papír és tiszta legyen a rács és az alumínium tálca. Válasszunk minőségi húsokat és nem túl olajos pácot, nehogy lángra kapjon az étel.
Oda kell figyelnünk, hogy minden hús más és más pácolási időt igényel: a szárnyasok 2-4 órát, a marha, a sertés és a bárány 2-6 órát, a halak és a rákok 30 perc-1 órát igényelnek. Akik nem szeretnének elmerülni a pácolás világában, azoknak érdemes előre pácolt húst vásárolniuk.
Köret
A sütögetés hosszabb időt vesz igénybe, ezért némi rágcsálni valót tegyünk az asztalra. Remek választás a friss gyümölcs és a burgonyszirom. A grillezett ételek mellé ajánlatos könnyű salátát tálalni: szeleteljünk fel jégsalátát, adjunk hozzá félbevágott koktélparadicsomot, lilahagymát és ízesítsük borecettel. Szintén kiváló körete lehet a grillezett húsoknak a görög saláta, a paradicsomsaláta, vagy a kukoricasaláta. A sütés idő miatt, ha krumplit is tálalunk köretként, akkor azt érdemesebb közben a sütőben arany barnára sütni, így rövidebb a várakozási idő.
Milyen bort válasszunk az egyes húsokhoz?
Jó tudni, hogy minél fűszeresebb a pác, annál szárazabb, karakteresebb bort kell választanunk. A fehér húsokhoz - szárnyasok, hal - fehér borok passzolnak, míg a vörös húsokhoz - sertés, marha, bárány - a vörös bor illik. Grillezett apró húshoz könnyű rozé vagy vörösbor a legideálisabb, a saslikhoz és nyársakhoz pedig tüzes, testes vörösbort párosítsunk.
Tipp: Ne felejtsük el, hogy az alkohol és a fűszeres ételek is vizet vonnak el a szervezetünkből, így fontos a szervezet hidratálása. Mindenképpen készítsünk be a hűtőbe néhány palack ásványvizet vagy alkoholmentes üdítőt!