Szőlő- és borfesztivál Horvátországban
Szeptember végén egy tradicionális szőlő- és borfesztivált rendeznek meg Horvátország egyik legnagyobb szigetén, Bracon. Nem érdemes kihagyni!
A különféle fesztiváloknak szerencsére az ősz beköszöntével sincs vége a horvát tengerparton. A szeptemberi és az októberi hónap sem telik el remek hangulatú zenés és kulináris rendezvények nélkül, ráadásul a régió remek időjárási viszonyainak köszönhetően a szabadtéri programok az évnek ebben a szakában is ugyanolyan élvezetesek, mint a forró nyári napokon. Ezúttal Brac egyik legnépszerűbb gasztronómiai fesztiváljára invitáljuk az utószezonban nyaralókat.
Horvátország egyik legnagyobb szigetén, Bracon szeptember 29-én tartják a tradicionális szőlő- és borfesztivált, amely a horvát gasztronómia iránt érdeklődőknek egy igazán különleges élményt tartogat.
A rendezvényen a régió legkiválóbb boraiból kaphatnak ízelítőt a látogatók, emellett azonban egy olyan szőlőből készült készítmény is a figyelem középpontjába kerül, amelyet a horvát gasztronómia egyik legspeciálisabb alapanyaga.
Ez az úgynevezett „varenik”, amely évezredek óta használatos, mint a dalmát ételspecialitások egyik legfontosabb ízesítője. Az ókori rómaiak és görögök afrodiziákumként ismerték és használták a vareniket, amelyet a korabeli katonák afféle energiaitalként fogyasztottak. A varenikot ma édesítőszerként is alkalmazzák természetes cukortartalma miatt.
Horvátországban ma már csak kevés régióban van hagyománya a varenik készítésének, Brac lakosai azonban folyamatosan életben tartják ezt a tradíciót. A braci borfesztivál egyik nem titkolt célja, hogy megismertesse a látogatókkal ezt a különleges és száz százalékig természetes ételízesítőt, amely sokáig a mediterrán konyha meghatározó alapanyaga volt.
A varenikot Bracon piros szőlőből készítik, és számos szósz, pörkölt és vadétel elkészítéséhez használják. Brac egyébként a balzsamecet-termelésről is híres: a fesztiválon ennek különböző változatait is megkóstolhatjuk saláták és ételek ízesítőjeként, szuvenírként pedig akár vásárolhatunk is belőle.
A braci szőlő- és borfesztivál keretében a Brac szigetén található Supetar éttermei promóciós áron kínálják majd a varenikkel készített ételeket.
A szervezők ígérete szerint bemutatják majd azokat a tradicionális dalmát süteményeket és gyümölcsleveket is, amelyeket mesterséges édesítőszerek helyett varenikkel készítettek el. Mindezek mellett a régió prominens bortermelői is bemutatkoznak. A fesztiválon bemutatott borokból és gasztronómiai különlegességekből minden látogatónak jut majd kóstoló!
A cikk elkészítésében szakértő partnerként közreműködtek:
Habóczki Anna és Szalontai Ildikó, az Adriaonline utazásai tanácsadói.