Horvátország fenséges ízei: Egy hely, ahol mindent meg kell kóstolnod!
Déli szomszédunk jellegzetes ételei hihetetlenül izgalmasak.
Minden, ami úszik
A halfélék közül különösen népszerű a tintahal, legyen az egyik fogás a prženének elkészítve vagy épp roston sütve. Előbbihez a tintahalkarikákat vékonyan lisztbe forgatják, majd olajban kisütik, és hasábburgonyával, majonézes mártással kínálják. A roston sült halat jó sok fokhagymával készítik, a citromot pedig te magad facsarhatod rá. A tintahal és a frissen sült szardínia mellett megannyi halfélét és tengeri herkentyűt találsz még az étlapokon.
Ízletes húsételek
A térség jellegzetességei, a csevap és a pljeskavica is darált sertés- és marhahús keverékéből készül, a különbség csak a formában rejlik. A csevapot kis hurka alakú fasírtokká, a pljeskavicát nagyobbacska, lapos, kerek pogácsákká gyúrják és faszénen megsütik. Mindkettőhöz piros húsú paprikából, padlizsánból készülő fűszeres, enyhén olajos ajvár dukál, ami csípős és édes változatban is kapható. Horvátországban nagyon kedvelt a bárányhús is, az egyik legkedveltebb technológia pedig a grillezés. Köretnek bőségesen kínálnak salátákat, zöldségféléket, de a fokhagymával készülő mángoldos burgonyával is sokfelé találkozhatunk. A nálunk is kedvelt rizses lecsó padlizsánnal dúsított változata, a djuveč egytálételnek is megteszi.
Egyéb finomságok
Ahogy a Balkán egész területén, úgy Horvátországban is roppant népszerű a pékségekben készülő burek. A vékony rétestésztát sokféleképpen tölthetik – hússal, túróval, sajttal, gombával –, majd zsiradékban kisütik. Édes változatban is érdemes megkóstolni.
A joghurtoktól a túróféléken át a friss és érlelt tehén- és juhsajtokig óriási a választék. Attól se riadjunk vissza, hogy a hegyi utak mentén kínált házi sajtokból vásároljunk, nem fogunk csalódni!