Fotók - Így sütött együtt Keresztes Ildikó és Keleti Andi
„Légy a mesterem!” – Kérlelte Keresztes Ildikó a konyhában rendkívül otthonosan mozgó Keleti Andreát, aki örömmel vállalta a megtisztelő feladatot, és megtanította siríteni az X-faktor ex-mentorasszonyát. Az I. Kürtőskalács Fesztivál kedvcsináló sajtóeseményén mindenki bepillantást nyerhetett az erdélyi finomság készítésének kulisszatitkaiba, és bele is haraphatott saját kalácsába.
"Elsajátítottam a titkos receptet"
A „Süsd magad!” - Avagy ismerd meg a kürtőskalács sütés fortélyait elnevezésű eseményen szó szerint égett a sztárok keze alatt a munka. A parázs forrósága most azonban inkább a barátjuk, mintsem az ellenségük volt a hűvös őszi napon.
„Kifejezetten jól esett kicsit a tűz mellett megmelegedni ebben a hidegben. Nyáron persze ömlik rólam a víz, és majd elájulok, ha a sütő közelébe kerülök, de most alig vártam, hogy odapattanjak. A fesztivál előtt inkább csak lelkes fogyasztója voltam a kürtőskalácsnak, mára azonban elsajátítottam a titkos receptet, így saját magam is el tudom készíteni az édesszájú családnak.” – meséli boldogan Keleti Andrea, aki gyakorlott háziasszonyként egy pillanat alatt beavatja a sütés rejtelmeibe Keresztes Ildit is.
ldikó újdonsült mesterétől ugyan hamar elsajátítja a tésztagyúrás, és sirítés művészetét, de saját vallomása szerint inkább enni szereti a nyalánkságot és kevésbé készíteni. Az X-faktor ex-zsűritagja Erdély szülötteként a klasszikus ízesítésre esküszik, de szívesen megkóstolja az extrémebb ízeket is, mint például a mandulás ínyencséget.
Végül Timi is sikerrel járt
A népszerű tehetségkutató fiatal üdvöskéje, Antal Timi is most először néz farkasszemet a kürtőskalács nyers tésztájával. Ugyan Erdélyben a nagymamája gyakran meglepte egy-egy ízletes kaláccsal, de ő még csak most ismerkedik az izgalmas munkafolyamatokkal. A nyújtás közben ugyan a tészta elszakad, de Timi ura a helyzetnek.
„Nagyon tetszett, hogy részt vehettem a finomság elkészítésében, főként a szórást és a cukorba forgatást élveztem. Küzdöttem a tésztával, de végül én kerültem ki győztesen a harcból. Mindenképp a hagyományos kürtősre voksolok.” – mosolyog ki Timi a sütőrudak mögül.
Akár saját kürtöskalácsot is süthetsz majd
Október 11-13. között a hagyományteremtő rendezvényen minden a kürtőskalácsról szól majd. Faszénen vagy olajban sütve, számos ízvariációban és méretben megkóstolható majd, sőt bemutatkozik a Kürtőske is, az igazi modern minikalács.
„A kürtőskalács egyszerre egy hagyományos, és egy megújulásra képes modern finomság, mely napjainkban már minden fesztivál elengedhetetlen ínyencsége. Úgy gondoltuk, hogy elérkezett a pillanat, hogy egy egész rendezvényt szenteljünk ennek a finomságnak. A fesztivál különlegessége, hogy nem csak megvásárolni lehet a kalácsokat, de mindenki megsütheti a saját kalácsát, valamint szeretnénk felállítani a kürtőskalács egyszerre sütés világrekordját is. Emellett persze egyéb gasztronómiai ínyencségek és számos attrakció várja a kilátogatókat. „Sirítsd és pirítsd a saját kalácsod!” a Városháza Parkban!” – csalogatja az érdeklődőket Bálint Gáspár, az I. Kürtőskalács Fesztivál megálmodója.
Forrás: Just Creative