Retro magyar édesség: Így készült nagyszüleink kedvence
Nagymamám sokszor csinált nekünk gyerekkorunkban ilyen egyszerű finomságot, mikor éppen nem volt ideje főzni, vagy már nem igazán volt pénz nagyobb lakomákra. Mi persze nagyon imádtunk, és a mai napig jó emlékeket hoz fel ennek az ételnek a gondolata.
Mi is az a cibere?
Régen a cibere mindig a szegények eledeleként szerepel a mesékben, ebben annyi igazság mindenképpen van, hogy a hús nélkül készülő ciberelevessel hozható kapcsolatba, ami a böjti ételek közé tartozik. A karácsonyi böjt a bizánci hagyományú egyházakban november 15-én kezdődik és december 24-éig tart, ezért is aktuális ez az egyébként finom étel mostanában. Több elnevezése és fajtája is ismerős lehet, ami kissé összezavarhat minket. A cibere alap jelentése erjesztett gabona korpájából készült lé. A forró vízzel leöntött korpát meleg helyen kell tárolni, és pár nap alatt savanyúvá erjed. A legegyszerűbb, vízi-cibere verzióban pedig még ezt a hosszabb folyamatot is elhanyagolhatjuk, mi most ezt mutatjuk meg nektek.