Piramis szelet - A kedvenc csokoládés süteményem
Gyerekkoromban mindig csak ezt a finomságot kértem a cukrászdából, mióta pedig már saját konyhám van, néha magam is nekivágok, hogy elkészítsem ezt az isteni süteményt. Próbáljátok ki ti is!
Piramis szelet - Hozzávalók 10 szelethez:
A csokis piskótához:
- 5 db tojásfehérje
- 120 g kristálycukor
- 5 db tojássárgája
- 150 g búzaliszt
- 1 apró csipet só
A krémalaphoz:
- 5 tojás
- 250 g kristálycukor
- 40 g étkezési keményítő
- 70 g kakaópor
- 160 g porcukor
A krém befejezéséhez:
- 315 g vaj
- 80 g holland kakaópor
A bevonáshoz:
- Étcsokoládé
Elkészítés:
Két darab szilikonos sütőpapírt méretre vágunk. Az egyiket 30x35 cm-esre, a másikat kicsit szélesebbre, 30x37 cm-esre vágjuk. A tojásfehérjét elkezdjük habosítani a csipet sóval, majd habosítás közben kis részletekben hozzáadjuk a cukrot, végül borotvahab állagú habbá verjük. Ha jó a fehérjehab, lassú keverés közben hozzáadjuk a tojás sárgákat. További lassú keverés mellett hozzászitáljuk a lisztet is, és simára keverjük a piskótát. A két sütőpapírra szedjük egyenlően elosztva a masszát, Az egyikre 29x32 cm-es lapot kenünk, a másikra 29x36 cm-es piskótalapot.
Előmelegített 200 fokos sütőben, légkeverés nélkül, kb. 10 perc alatt készre sütjük a lapot. Ha kivettük 10-15 percig hagyjuk hűlni, majd egy vékonyan lisztezett sütőpapírra átfordítjuk, hogy ne száradjon ki. Ha kihűltek a lapok, a kisebbiket 3 darab 29x10 cm-es csíkra vágjuk. A nagyobbik lapból levágunk 2 darab 29x10-es, és 1 darab 29x13 cm széles csíkot - ez utóbbi lesz a piramis alapja. Ha a piskótákat előkészítettük, nekifogunk a krém elkészítésének. A krémalap hozzávalóit egy üstbe mérjük, összekeverjük, és vízgőz fölött csípősre melegítjük - azaz addig, míg ujjunkat belenyomva csípi azt. Míg melegszik az alap, a vajat alaposan habosítsuk ki. A kihabosodott vajhoz adjuk hozzá a kakaóport, és azzal is habosítsuk keveset. Az idő közben csípősre melegedett krémalapot vegyük le a vízgőzről, és addig habosítsuk folyamatosan, magas fordulaton, míg szobahőmérsékletűre vissza nem hűl. Ha teljesen kihűlt és kihabosodott a krémalap, habosítsunk rá a vajra, majd folyamatos habosítás mellett, csurgassuk hozzá az alapot, míg egynemű krémet nem kapunk. Az öt darab 10 cm széles lapot összetöltjük a krémmel, úgy, hogy hagyjunk annyi krémet, amennyivel kényelmesen át tudjuk még kenni befejezéskor a piramis mindhárom oldalát. Egyelőre a betöltött 5 lapos hasábot tegyük hűtőbe kb. 3 órára, hogy megkössön a krém benne. Ezután kivesszük a hűtőből, és ferdén félbevágjuk a hasábot.
A vágás egyik éle az egyik alsó éle legyen a hasábnak, a másik a szemközti felső él. Most a 6. - szélesebb csíkot - vékonyan kenjük le a maradék krém egy részével, és a félbevágott hasáb két felét helyezzük rá úgy a hatodik lapra, hogy egy háromszöget alkosson, melyben a lapok függőlegesen állnak. Az így kapott háromszög metszetű hasábot óvatosan nyomkodjuk össze, és a maradék krémmel kenjük át simára a felületét. Tegyük ismét hűtőbe egy órára, majd rácsra helyezve, olvasztott étcsokoládéval öntsük le, hogy mindenütt befedje. Hagyjuk a csokoládét megkötni rajta, majd forró vízbe mártott késsel kb. 2,5 cm széles szeletekre vágjuk fel. Egy kis tejszínhabbal tálaljuk.