Mézes-narancsos egészben sült kacsa karácsonyra - Ezt imádni fogja a család
Egy nagycsaládot is könnyen jól lehet lakatni ezzel az egészben sült mézes-narancsos kacsával, amelyet érdemes már idén karácsonykor kipróbálni. Cikkünkben megmutatjuk, hogyan készül!
Hozzávalók
- egész, tisztított kacsa
- 1 teáskanál bazsalikom
- 1 teáskanál gyömbér
- 1 teáskanál só
- 1/2 narancs
- 2 csésze víz
- 1 csésze méz
- 1/2 csésze vaj
- 1 teáskanál citromlé
- 1/2 csésze higítatlan, tiszta narancslé
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy kisebb tálban keverjük össze a bazsalikomot, gyömbért és sót, majd szórjuk meg vele a kacsát kívül-belül. Tegyük a kacsába a narancsszeleteket, majd helyezzük az egészet egy mélyebb tepsibe. Vegyünk elő egy serpenyőt és öntsünk bele egy kis vizet. Adjuk hozzá a mézet, a vajat, a narancslevet, illetve a citromlevet és kis lángon melegítsük addig, míg egységes szószt nem kapunk. A felével kenjük be a kacsát, a maradékot tegyük félre. Fedjük be a tepsit fóliával, majd tegyük a sütőbe 30 percre. Ezután vegyük ki, fordítsuk meg a kacsát és tekerjük le 140 fokra a sütőt. Kenegessük meg alaposan a mézes szósszal, majd tegyük a sütőbe 2 órára. Ne feledjük újra fóliával befedni. Félóránként tegyünk rá utánpótlást a szószból. Az utolsó 30 percben fordítsuk vissza a kacsát a másik oldalára.
Ha tetszett a recept, nyomj egy lájkot vagy oszd meg másokkal is!