Mennyei kakaós csiga: Gyermekkorunk kedvencének legfinomabb receptje
Amikor kicsi voltam, úgy gondoltam, hogy egy finom kakaós csiga mindenre gyógyír. Felnőttem, de még mindig ez a véleményem. Ezzel a hagyományos, de megunhatatlan sütivel bárki elcsábíthatna. Megosztom most Veled is, hogyan készíthetsz tökéletesen puha, omlós csiguszokat, eredeti recept alapján.
Hozzávalók
- fél kg finomliszt
- 1 tojás
- háromnegyed bögre (2,5 dl-es bögre a mérce) 2,8 %-os tej
- 2 evőkanál 20 %-os tejföl
- 5 evőkanál kristálycukor
- fél kocka élesztő
- 1 evőkanál puha vaj vagy margarin
- 1 csomag sütőpor
A töltelékhez
- 5 dkg olvasztott vaj (vagy margarin)
- 7 evőkanál kristálycukor
- 4 evőkanál holland kakaópor
- 1 csomag vaníliás cukor
- (1 tojás sárgája a kenéshez, de ez akár el is hagyható)
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 200 fokra (alul-felül sütés). A tejet a bögrében meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd szépen összekeverjük az egészet. Az alapanyagokból rugalmas tésztát gyúrunk, ha nagyon ragadna, akkor adunk még hozzá pici lisztet, ha száraz lenne, akkor pedig kevés tejet. A tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk, körülbelül fél centi vastagságúra. A töltelék hozzávalóit (a sima cukrot, vaníliás cukrot, kakaóport) összekeverjük, megkenjük a tésztát olvasztott vajjal, rászórjuk a cukrok és a kakaópor keverékét, majd meglocsoljuk az egészet a maradék olvasztott vajjal. (Nem baj, ha nem lesz olyan egyenletes.) Ezután tekerjük fel a hosszabbik oldalánál fogva, majd vágjuk két-három centis darabokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, helyezzük bele a csigákat, és most, ha szeretnénk, akkor megkenhetjük a tekercsek oldalát a felvert tojás sárgájával. Mehetnek is a sütőbe, 10-12 percre és kész is vagyunk!
Ezt a finomságot nem csak a kicsik fogják értékelni, hanem mindenki, akit megkínálsz belőle. Szerezz örömet családodnak, párodnak, sőt kollégáidnak is vihetsz belőle. Jó étvágyat hozzá!
Variáld a csiguszokat! Még több receptért katt a másik oldalra!