Mákos és diós bejgli - A legjobb recept
Időben el kell kezdenünk a karácsonyi sütemények készítését, hiszen pikk-pakk itt a szenteste! Ha még a sütésre nem is, de a legjobb receptek összegyűjtésére már most koncentrálhatunk. Cikkünkben máris megmutatjuk a legjobb bejgli receptet!
Hozzávalók (3 mákos, 3 diós rúd)
- 1 kg liszt
- 20 dkg margarin
- 15 dkg zsír
- 8 dkg porcukor
- 1 tk só
- 2 dl tej
- 2 tojás
Mák töltelékhez
- ½ kg mák
- 26 dkg porcukor
- 2,5 dl víz
- 2 citrom reszelt héjja
Dió töltelékhez
- ½ kg dió
- 22 dkg porcukor
- 2 dl víz
- 2 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
A tésztához a lisztet, a margarint, a zsírt, a porcukrot és a sót elmorzsoljuk, majd 1,5 deciliter langyos tejet és egy egész tojást hozzáadunk és kidolgozzuk. Ezután fél deciliter langyos tejben 1 dkg élesztőt felfuttatunk és szintén hozzáöntjük a tésztához, majd 2 óra hosszára hidegen pihentetjük. Ez a lépés fontos, hiszen ettől lesz szép, márványos külseje. Ezalatt elkészítjük a töltelékeket. A mák töltelék elkészítéséhez a porcukorból és a vízből szirupot főzünk, majd ezt ráöntjük a mákra és a citrom reszelt héjával ízesítjük. Ha diósra vágyunk, a megadott porcukor és víz mennyiségből szintén szirupot főzünk, hozzáadjuk a dióhoz és 2 csomag vaníliás cukorral elkeverjük. Két óra elteltével 6 egyenlő részre osztjuk a tésztát és téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel és összetekerjük. A rúd végeit hajtsuk vissza, hogy sütés közben ne folyjon ki a töltelék. A tekercseket gyengén zsírozott (vagy sütőpapírral bélelt) tepsibe helyezzük, nem túl közel egymáshoz. Egész tojással megkenjünk a rudakat és fél órára meleg helyre tesszük, majd még egyszer megkenjük tojással és hidegre tesszük addig, amíg a tojás meg nem szárad. Ezután villával megszurkáljuk a tetejét és előmelegített sütőben, mérsékelt hőfokon, kb. fél óra alatt készre sütjük.
Ha neked is tetszett a karácsonyi bejgli receptje, nyomj egy lájkot, vagy oszd meg másokkal is.