Karácsonyi puncstorta - Ünnepre hangolva
Karácsonykor nem csupán bejglit és mézeskalácsot szabad enni, hanem bármit, amit megkíván az ember. Mit szólnátok egy rendkívül finom puncstortához?
Hozzávalók
A tésztához
10 dkg liszt
4 tojás
4 evőkanál forró víz
18 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg étkezési keményítő
fél csomag sütőpor
A töltelékhez
1 narancs leve
1 citrom leve
4 evőkanál forró víz
6 dkg cukor
2 evőkanál száraz fehérbor
4 evőkanál rum
20 dkg marcipánmassza
10 dkg porcukor
20 dkg sárgabaracklekvár
A mázhoz
1 tojásfehérje
10 dkg porcukor
Fél teáskanál citromlé
3 evőkanál málnaszörp
Elkészítés
A tésztához válasszuk szét a tojás fehérjét és sárgáját, és a fehérjét verjük kemény habbá. A tojássárgáját keverjük a forró vízzel habosra, majd adjuk hozzá a cukrot és a vaníliáscukrot. A cukros tojásmasszát keverjük szép krémessé, majd a felvert tojásfehérjét adjuk hozzá. A lisztet, sütőport és étkezési keményítőt keverjük össze, majd ezt adjuk hozzá a tojásfehérjéhez. A tésztát öntsük tésztaformába, és 180 fokon süssük körülbelül 35 percig. Ezután a tésztát hagyni kell alaposan kihűlni, majd 3 rétegre vágni. Egy kis edényben melegítsük fel a citrom- és a narancs levét a cukorral addig, míg a cukor fel nem olvad. Ekkor vegyük le a sütőről, majd adjuk hozzá a fehérbort és a rumot, és hagyjuk kihűlni. A marcipánmasszát gyúrjuk össze a porcukorral, majd egy porcukorral vékonyan meghintett gyúródeszkán nyújtsuk ki. Formázzunk két kerek marcipánfelületet, ami méretben a tésztánk tetejére illik. Ezután vegyük az első tésztaréteget, itassuk át a narancsos, rumos folyadékkal, majd helyezzük rá az egyik marcipánréteget, amire helyezzük rá a másik átitatott tésztaréteget, aminek a tetejét kenjük meg a lekvárral. Ezt követi a harmadik átitatott tésztaréteg, amelynek a tetejére helyezzük a második marcipánrétegünket. A mázhoz a tojásfehérjét keverjük össze a porcukorral, adjuk hozzá a citromlevet, majd a málnaszörpöt, hogy megfesse a mázunkat. A tortát vonjuk be ezzel a mázzal, és tároljuk hideg helyen, míg megdermed.