Karácsonyfa sütemény
Ha még mindig úgy gondolod, hogy nem sütöttél elég sütit, akkor próbáld ki az alábbi receptet. Nem fogod megbánni!
Hozzávalók
- 150 g univerzális vagy fehér liszt
- csipetnyi só
- 90 g lágy margarin
- 50 g cukor
- 1 tojássárgája, felverve
- 2 evőkanál tejszín
- ¼ teáskanál mandulakivonat
A csokoládémázhoz
- 100 g cukor
- 2 evőkanál víz
- 1 evőkanál vaj
- 2 teáskanál kukoricaszirup, aranyszirup
- 50 g étcsokoládéchips
- színes dekorációs cukor a díszítéshez
Elkészítés
A vajas süteményhez előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Két sütőlemezt kivajazunk. Egy tálba szórjuk a lisztet, hozzáadjuk a sót. Egy másik tálban a vajat, cukrot kézi mixerrel magas fordulatszámon krémessé keverjük. Hozzáadjuk a tojássárgáját és tovább keverjük. Belekeverjük a tejszínt, mandulakivonatot, száraz adalékot. Sima tésztává gyúrjuk. A tésztát kekszkinyomóba töltjük. A kinyomó mintái közül válasszunk karácsonyfa formájú betétet, rögzítsük. Az előkészített sütőlemezekre egymástól 1 cm távolságra nyomjuk ki a tésztát, és 12-15 perc alatt világosbarnára sütjük. Néhány percig hagyjuk kihűlni.
A csokoládémázhoz egy serpenyőben alacsony hőfokon a cukrot, a vizet, a vajat, a kukoricaszirupot folyóssá melegítjük, amíg a cukor teljesen felolvad. A tűzről levéve belekeverjük a csokoládéchipset. A serpenyőt ismét a tűzhelyre rakjuk, a mázat addig keverjük, amíg a chips felolvad.
A sütemény felét a csokimázba mártjuk és megszórjuk színes dekorációs cukorkával. A süteményt 30 percig pihentetjük, amíg a máz megszárad.
Ezt is ajánljuk: Gyömbérkarácsonyfák - Katt ide!
Fotó: bounteous.wordpress.com