Jaj, de jó a habos sütemény, karamell van az ő tetején! - Avagy francia krémes házilag
Ha valami igazán finom, de könnyű desszertre vágysz, akkor a francia krémest Neked találták ki. Az egész család imádni fogja ezt a lágy, habos süteményt, melyet már dalba is foglaltak. Jó, nem pont erről szól a nóta, de szólhatna. Mutatom is a legjobb receptet.
Hozzávalók (8 adag)
Az alaphoz
- 25 dkg liszt
- 15 dkg margarin
- 1 tojássárgája
- 1 dl tejföl (12 százalékos)
- 1 ek ecet
- csipet só
A töltelékhez - Vaníliakrémhez és habhoz
- 3 tasak vaníliás pudingpor
- 5 dkg cukor
- 5 tojásfehérje
- 15 dkg porcukor
- 8 dl víz
- 3,5 dl habtejszín
- 2 cs habfixáló
A karamell mázhoz
- fél dl tej
- 18 dkg porcukor
- 2 ek víz
- fél tk instant kávé
- 1 ek finomliszt
- 5 dkg margarin
Elkészítés
Az alap hozzávalóit tésztává gyúrjuk, ketté osztjuk és egyenként kinyújtjuk kb. 30x25 cm-es lapokra. Villával megszúrkáljuk, majd 220 fokon, kb. 12 percig megsütjük. Amikor az egyik lap kész, akkor hagyjuk kihűlni, majd normál, magasabb falú tepsibe tesszük, és jöhet rá a krém.
A krém elkészítése
A krémhez egy nagyobb edényben feltesszük a víz háromnegyedének és a cukor harmadának elegyét forrni. A három tasak pudingport a maradék vízzel csomómentesre dolgozzuk, majd amikor már forr a cukros víz, hozzáadjuk a pudingot és sűrűre főzzük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral és a kész pudinghoz keverjük. A krémet a tésztalapra kenjük (még melegen), hagyjuk kihűlni, közben felverjük a tejszínt és elkészítjük a karamell mázat.
A máz elkészítése
A cukrot egy edényben kevés vízzel összeolvasztjuk. Az instant kávét a tejjel és a liszttel összekeverjük, majd hozzáadjuk a cukorhoz. Besűrítjük, levesszük a tűzről, belekeverjük a margarint, és rögtön rásimítjuk a másik tésztalapra. Akkora kockákra vágjuk, amekkora sütiket szeretnénk (mielőtt megköt a máz, még akkor vágjuk szeletekre a sütit, különben töredezett lesz a teteje).
Még több isteni süti receptért kattints a következő oldalra!