Forró finomságok hideg estékre
Egy nehéz nap után hazafelé menet még rosszabbul esik a hideg érintése. Mikor haza érünk nem vágyunk másra, mint egy kis melegségre. Ezen receptek egyike sem igényel többet öt percnél, ám elfogyasztása igen kellemes melegséggel önti el a testet és a lelket.
Forralt bor
Hozzávalók 4 személyre:
• 1 üveg vörösbor
• fahéj
• szegfűszeg
• vaníliás cukor, vagy vanília aroma
• citrom
• narancs
• alma
• cukor
Elkészítés:
Öntsük a bort egy edénybe és gyújtsunk alá. Bortól és ízléstől függően tegyünk bele cukrot, vegyesen vaníliás cukorral, mézet, fahéjat, szerecsen diót, egy kis szegfűszeget. Reszeljünk bele egy kis narancs és citrom héjat, ezen gyümölcsökből facsarhatunk is bele, majd vágjuk őket apróbb darabokra és dobjuk a borba. Szeleteljünk fel almát és azt is dobáljuk bele. Ha van otthon almás, narancsos, gyömbéres tea filter, abból is rakjunk bele. Ezekkel együtt addig hevítsük amíg egyet nem rottyan. Ne forraljuk túl, mert elszáll az alkohol tartalma. Ha kész le is szűrhetjük, majd visszarakhatjuk a gyümölcsdarabokat, de szűretlenül is fogyaszthatjuk.
Forró csoki
Hozzávalók 4 személyre:
• 1 csomag jó minőségű kakaópor (lehetőleg belga)
• narancs
• fahéj
• cukor
• tejszínhab a díszítéshez
Elkészítés:
Tegyünk fel forrni tejet, tegyünk bele vaníliás cukrot, fahéjat és narancshéjat is reszelhetünk bele. Aki nem szeret játszani a fűszerekkel vegyen mézeskalács fűszerkeveréket és egyszerűen öntse bele. Amíg forr a tej, fogjunk egy bögrét tegyünk bele egyenlő arányban kakaóport és cukrot. Ha felforrt a tej, vegyük kisebbre a lángot, és egy merőkanál segítségével merjünk egy kis tejet a kakaós, cukros bögrébe. Annyi tejet tegyünk bele, hogy egy masszát kapjunk. Fokozatosan hígíthatjuk. Kezdjük el önteni a bögréből a kakaót a tejbe és közben keverjük. Folyamatosan keverjük, így nem lesz csomós. Ha úgy érezzük több kakaóra van szükség, mert nem elég sűrű, semmiképp ne tegyük a kakaót közvetlenül a tejbe, mert becsomósodik. Akkor jó, ha kicsit sűrűbb, mint a kakaó, de hígabb, mint a puding.
Forraljuk össze, majd merjük egy bögrébe. Tejszínhabbal tálaljuk, amit megszórhatunk kakaóval, vagy csokit is reszelhetünk rá.
Puncs
Hozzávalók 4 személyre:
• piros gyümölcsös tea filterek
• cseresznye vagy meggy befőtt
• cukor
• vaníliás cukor
• fehér rum
• méz
• málnaszörp
Elkészítés:
Tegyünk fel forrni vizet. Ha felforrt tegyük bele a tea filtereket, és forraljuk így pár percig. Ha már kész a tea, öntsük bele a befőttet levével együtt és tegyünk bele egy kis málnaszörpöt is. Ízesítsük mézzel és cukorral. Hagyjuk forrni pár percig, majd vegyük lejjebb a hőmérsékletet, és öntsük bele a rumot. ( Ha a rumot kihagyjuk az alkohol mentes változata is nagyon finom). Egy percig főzzük lassú tűzön, majd zárjuk el a gázt. Merítsük bögrébe, és ne sajnáljuk a befőtt gyümölcstartalmát sem szervírozni.
(Hűtve is fogyasztható)