Bécsi túrótorta - Nagyszüleink kedvence
Az egész család imádni fogja.
Bécsi túrótorta - Hozzávalók:
A tésztához:
- ½ kg liszt
- 20 dkg porcukor
- 23 dkg vaj
- 2 tojás
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- ½ citrom reszelt héja
- csipet só
A töltelékhez:
- ¾ kg túró
- 22,5 dkg vaj
- 12,5 dkg porcukor
- 10 dkg kristálycukor
- 6 dkg étkezési keményítő
- 8 db tojás
- só
- reszelt citromhéj
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 1 tojás sárgája a bekenéshez
- porcukor a beszóráshoz
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrjuk. A tészta igen melegérzékeny, ezért nem szabad hosszan gyúrni, mert az összetevők szétesnek. ¾ órán át a hűtőben pihentetjük.
A kézmeleg vajat porcukorral, vaníliás cukorral, és a reszelt citromhéjával habosra keverjük. A tojássárgákat, a túrót, és a keményítőt is hozzáadjuk, és jól elkeverjük. A tojásfehérjéket, a kristálycukrot és a sót kemény habbá verjük, és a kapott habot óvatosan belekeverjük a masszába. A hűtőből kivett tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk, és kibélelünk vele egy tortaformát. A túrós krémet beleöntjük a tésztával kibélelt formába, és előmelegített sütőben maximum 160 °C fokon sütjük. 40 percnyi sütés után alufóliával vagy papírral lefedjük, és felig nyitott – kiakasztott – sütőajtónál készre sütjük. (csak akkor nyissuk ki a sütő ajtaját, ha az nem légkeveréses) A sütési idő kb. 70 perc. Ha kihűlt, kivesszük a tortaformából, és porcukorral megszórjuk.