Thali diéta: különleges indiai fogyókúrás módszer, amitől csakúgy olvadnak a kilók
India legtöbb régiójában utazva találhatunk helyi éttermeket, amelyek thali-t kínálnak - egy különleges tálat, amely az adott régióra jellemző legválasztékosabb ételeket kínálja. De a thali sokkal több, mint pusztán az ország éttermi kultúrájának része. Körül-belül hét féle értékes ételből áll, amelyek nemcsak egészségesek, de még a fogyáshoz is hozzájárulhatnak. Mutatjuk melyek ezek!
Thali diéta
A thali a következőkből áll:
- gabona: rizs vagy lapos kenyér búzából, kölesből stb.
- lencse: dal vagy sambar
- zöldségek: szezonális zöldségek
- chutney: gyümölcs, gyógynövények, fűszerek, sőt zöldségekből és halakból készült chutney is előfordulhat
- raita: a túrókat általában valamilyen zöldséggel keverik
- savanyúság: leggyakrabban nyers mangóból készül, bár ez régiónként változik
- papadum: rántott, sós snack rizsből, lisztből vagy lencséből
- Ezt követi az író vagy a sol kadi, ami egy frissítő ital, amely kókusztejből és kokum gyümölcsből készül
Mint látható csupa egészséges, rostban és vitaminban gazdag, szinte már-már feldolgozatlan ételek kerülnek ebben az esetben az asztalra, amely a magas rosttartalomnak köszönhetően igen laktató és még az anyagcserét is felgyorsíthatja. A fenti alapanyagokkal bátran gazdálkodhatunk, csak a képzeletünk és a kreativitásunk szabhat határt a menü megálmodásánál. Ha szigorúbb diétát követünk, akkor nyilván a gabonaféléket érdemes csökkenteni, míg a fehérjében gazdag alapanyagokból többet alkalmazni a főzésnél. Lapozz a cikk folytatásáért!