Tejallergia, tejfehérje-, vagy tejcukor-érzékenység? Innen tudhatod, hogy neked mi keseríti meg az életed
![](https://www.femcafe.hu/sites/default/files/styles/story_hero/public/images2023/cikkek/tej_hasi_fajdalom_femcafe_123rf_lead.jpg?itok=Qz3oaBfr)
Rosszul vagy, ha tejet fogyasztasz? Nem mindegy, miért! Három teljesen különböző problémáról beszélhetünk, amik teljesen különböző megoldásokat is kívánnak.
Jó hír: nem kell minden esetben kiiktatnod a tejfogyasztást
Hasfájás, puffadás, hasmenés – gyakori panaszok, amelyeket sokan egyszerűen azzal magyaráznak, hogy "valami rosszat vagy túl gyorsan ettem". Amikor azonban a tejtermékek fogyasztása és a rosszullétek közötti kapcsolat nyilvánvalóvá válik, sokan laktózérzékenységet gyanítanak, és rögtön áttérnek a laktózmentes termékek fogyasztására. Azonban a helyzet ennél sokkal bonyolultabb. Fontos különbséget tenni a tejallergia, a tejfehérje-intolerancia és a tejcukor-érzékenység (laktózintolerancia) között, mivel ezek különböző okokra vezethetők vissza, eltérő tünetei vannak és emiatt másfajta kezelésük is szükséges.
A tej fontos tápanyagokat tartalmaz, beleértve a fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat, ásványi anyagokat és vitaminokat. Gazdag kalciumban, káliumban, szelénben és magnéziumban, így rendszeres fogyasztása elősegítheti a szervezet egészséges működését. De mi történik akkor, ha valaki a tejtermékek elfogyasztása után kellemetlen tüneteket tapasztal? Az alábbiakban bemutatjuk a tejallergia, a tejfehérje-intolerancia és a tejcukor-érzékenység közötti legfontosabb különbségeket, kattints a galériára!
Kedvenc kis zöld barátaink is le tudnak égni, így őket is érdemes védeni a káros napfénytől és UV sugaraktól - mutatjuk hogy!
Leadfotó: 123RF