Kiderült, mennyi vegyi anyagot tartalmaz valójában az ivóvíz - még a kutatókat is megrázta az igazság
Az úgynevezett "örök vegyi anyagokat" olyan egészségügyi problémákkal hozták már összefüggésbe, mint a rák, az elhízás, a pajzsmirigybetegségek vagy a magas koleszterinszint.
Nem bomlanak le teljesen a környezetben
Egy új tanulmányból kiviláglik, hogy a perfluoralkil- és polifluoralkil-anyagok (PFAS), vagyis az úgynevezett "örök vegyi anyagok" nagymértékben meghaladják a nemzetközi szabályozó hatóságok által normálisnak tekintett koncentrációkat a világ felszíni és felszín alatti vizeiben - írja a CNN cikke alapján a Portfolio.hu. A vegyületeket nagyjából 70 éve használják fel bizonyos fogyasztási cikkek előállításához, és sajátos tulajdonságuk, hogy nem bomlanak le teljesen a környezetben.
Talán már te is hallottál a mikroműanyagokról, amelyek manapság komoly aggodalmat vetnek fel. Az apró műanyagrészecskék jelenléte a vízben és az élelmiszerekben egyre növekszik, ezért nem meglepő, hogy egyre többen igyekeznek tenni ellenük.