Műfenyő, húsmentes ünnepi menü és némi takarékoskodás: így karácsonyoznak a magyarok

A kézzel készített, illetve másodkézből beszerzett ajándékok népszerűsége azonban még viszonylag alacsony, és a fenntartható csomagolások is kevéssé elterjedtek - derül ki egy friss kutatásból, mely a magyarok karácsonyi szokásait térképezte fel.
Műanyag karácsonyfa vagy élőfenyő?
A magyarok egy jelentős része manapság műfenyővel készül az ünnepekre, nem szeretik az ételpazarlást, valamint a húsmentes karácsonyi menüre is egyre nagyobb a nyitottság. Ugyanakkor az is elmondható, hogy a kézzel készített, illetve másodkézből beszerzett ajándékok még kevésbé vannak előtérben, és a fenntartható csomagolásról is van még mit tanulni – derül ki az IKEA legújabb kutatásából, ami a magyarok karácsonyi szokásait mérte fel.
Az ünnepek közeledtével minden évben felmerül a téma, hogy melyik a jobb megoldás. A több éven át használható, de műanyag fenyő, vagy a kevésbé környezetbarát, de illatozó élőfenyő? A felmérés szerint a magyarok közel fele, mintegy 45,8 százaléka a műfenyő mellett dönt, míg a megkérdezettek 36 százaléka vágott fával ünnepel. A többi válaszadó földlabdás fenyőt vásárol (8,8 százalék), mely később visszaültethető a természetbe, vagy más, kreatív alternatív megoldásokhoz nyúl (3,3 százalék), mint például a könyvekből állított „fenyőfa”, vagy a falra, karácsonyfa alakjában felhelyezett izzósor. A válaszadók között vannak, de csak nagyon kevesen, akik egyáltalán nem állítanak fát (5,5 százalék).
Idilli pillanatok: családi ajándékozás karácsonykor
Fotó: 123rf
Lapozz, cikkünk folytatódik!
Oldalak
