Wine generation: Mit csinál egy bornagykövet?

A fiatalabb korosztályok körében az éppen divatos italok mellett reneszánszát éli az értő borfogyasztás. Nem mindenkinek van viszont lehetősége rá, hogy drága kóstoló kurzusokra fizessen be, és a családban sem biztos, hogy van igazán hozzáértő, akitől el tudnák lesni a borkóstolás csínját-bínját. Hogyan tudja mégis megtanulni egy egyetemista, hogy mit figyeljen, ha bort választ? Egyszerű a válasz: Hilltop Borklub.
A felelős borfogyasztás népszerűsítése
A Neszmélyi Borvidék legnagyobb borászataként a Hilltop szívügye az edukáció és a felelős borfogyasztás népszerűsítése, többek között ezért is hozták létre egyetemi programjukat, a Hilltop Borklubot. A kezdeményezéshez olyan egyetemisták csatlakozhatnak, akik érdeklődnek a borászat, a minőségi tételek, valamint a borkóstolás iránt – attól függetlenül, hogy a témához kapcsolódó képzésben vesznek-e részt.
A program egy igazi win-win lehetőség: a Hilltop biztosítja a szakmai hátteret, megtanítja a borismereti alapokat, hozza a borokat és eszközöket a kóstolásra, valamint a színfalak közé is elkalauzolja az érdeklődő fiatalokat, akik így a borkészítés teljes folyamatával megismerkedhetnek. Cserébe a nagyköveteitől azt várja, hogy rendszeresen szervezzenek a saját egyetemükön borkóstoló összejöveteleket, ahol a megszerzett tudást a Hilltop segítségével továbbadják.
A borkóstolás mindenkié
„A borkóstolás nem egy varázslat, vagy valamiféle titkos, csak a felső tízezer számára elérhető tudás. Nagyon izgalmas látni, ahogy a borklubos összejöveteleken a részvevők rádöbbennek, hogy a borok világa számukra is elérhető, izgalmas univerzum, ami fokozatosan nyitja ki az ajtaját. Ráadásul pontosan annyit lehet kivenni belőle, amennyit beletesznek. Nagy öröm számunkra, hogy a Hilltop foghatja a nagyköveteink és diáktársaik kezét ebben a kalandban és igazán hálásak vagyunk a többi borászatnak is, akik a jobbnál jobb tételeikkel hozzájárulnak hozzá, hogy minél szélesebbre tárjuk ezt az ajtót” – foglalta össze a program tapasztalatait Ruttkai Ágnes, a Hilltop Neszmély Borászat marketing menedzsere, a Borklubok háziasszonya.
„Szuper lehetőség belátni egy kicsit a kulisszák mögé és megtapasztalni, hogy egy pohár bor nem csak annyi, hogy kitöltöm (nem is mindegy ráadásul, hogy milyen pohárba), hanem sok ember még több munkája kell hozzá. A borklub események szervezése közben ráadásul a kóstolás csínján-bánján túl azt is megtanulhattam, hogy hogyan érdemes egy ilyen rendezvényt meghirdetni, milyen marketing aktivitásokkal lehet támogatni, ráadásul a szüreti munkákba és igazán nívós boros rendezvényekbe is bepillantást nyerhettem az elmúlt egy év során” – osztja meg élményeit Urbán Tímea, a Pécsi Borklub egyik főszervezője, a program nagykövete.
A Hilltop a jövő évben is folytatja borklub programját az egyetemisták számára. Aki szeretne hasonló programot szervezni, a [email protected] címen tud jelentkezni a programra.