Lifestyle

Ezek az ételek okozhatnak kínzó puffadást: ez áll a jelenség mögött

Diétázol, edzel rendszeresen, mégis sokszor a tükörbe nézve azt látod, hogy kismamákat megszégyenítő nagyságúra puffadt a hasad? Ez bizony annak a következménye, hogy puffasztó hatású ételeket fogyasztasz, mutatjuk, milyen alapanyagokkal vigyázz!

Bab

A bab a hüvelyesek egyik fajtája. Nagy mennyiségű fehérjét és egészséges szénhidrátot tartalmaznak, emellett rostokban, számos vitaminban és ásványi anyagban is nagyon gazdag. A legtöbb bab azonban alfa-galaktozidoknak nevezett cukrokat tartalmaz, amelyek a FODMAP-nak nevezett szénhidrátok csoportjába tartoznak. A FODMAP-ok (fermentálható oligo-, di-, monoszacharidok és poliolok) olyan szénhidrátok, amelyek elkerülik az emésztést, majd a vastagbélben lévő bélbaktériumok erjesztik őket. Ennek a folyamatnak a mellékterméke a gáz.

Egészséges emberek esetében a FODMAP-ok egyszerűen üzemanyagot biztosítanak a jótékony emésztőbaktériumok számára, és nem okozhatnak semmilyen problémát. Az irritábilis bél szindrómában szenvedő személyeknél azonban az erjedési folyamat során más típusú gáz képződik. Ez komoly kellemetlenségeket okozhat, olyan tünetekkel, mint a puffadás, görcsök és hasmenés. A bab beáztatása és csíráztatása jó módszer a babban lévő FODMAP-ok csökkentésére. Az áztatóvíz többszöri cseréje is segíthet.

Egyes babok könnyebbek az emésztőrendszer számára. A pinto bab és a fekete bab emészthetőbb lehet, különösen áztatás után. A babot gabonafélékkel, hússal vagy quinoával is helyettesítheted.

Szénsavas italok

A szénsavas italok szintén nagyon gyakori okai a puffadásnak. Ezek az italok nagy mennyiségű szén-dioxidot, azaz gázt tartalmaznak és amikor megiszunk egy ilyen italt, gyakorlatilag nagy mennyiségű ilyen gázt nyelünk le.

A gáz egy része megreked az emésztőrendszerben, ami kellemetlen puffadást és akár görcsöket is okozhat. A sima víz mindig jobb. További egészséges alternatívák a kávé, a tea és a gyümölcsízű szénsavmentes víz.

Brokkoli és más keresztesvirágúak

A keresztesvirágú zöldségek családjába tartozik a brokkoli, a karfiol, a káposzta, a kelbimbó és számos más zöldségféle. Ezek nagyon egészségesek, számos alapvető tápanyagot tartalmaznak, például rostot, C-vitamint, K-vitamint, vasat és káliumot.

Azonban FODMAP-okat is tartalmaznak, így egyeseknél puffadást okozhatnak, melyet megelőzhetünk azzal, ha ezeket a zöldségeket fogyasztás előtt megfőzzük.

Lapozz!

Oldalak

Video Ha ezt csinálja a mobilod, éppen most lopják az adataidat
Lifestyle
Utazás
A többség ritkán jár étterembe, de ez nem kifogás arra, hogy ne tudjuk az alapvető illemszabályokat. Mutatunk néhányat, amit a magyarok gyakran megszegnek.
Home&Design
Íme, a tökéletes példája annak, hogyan ötvözhetjük a természetes anyagokat a modern designnal. Az esztétikai szépségen túl ezek a bútorok a fenntarthatóságot és a funkcionalitást is képviselik,...
Fashion&Beauty
Különösen népszerű lehet azok számára, akik szeretik a letisztult, mégis figyelemfelkeltő kiegészítőket.
Lifestyle
Vesd be ezt a 3 egyszerű tippet, és soha többé nem készül rossz kép rólad!
Lifestyle
Radikális változások várhatóak ma a Skorpió karrierjében.Napi horoszkóp.
Lifestyle
Mindössze a két fő összetevőre és kevesebb mint 10 percre van szükséged hozzá.