Lifestyle

Bakancslistás hely: ismét mindenki előtt megnyitja kapuit a legendás budapesti étterem

Megújult a leghíresebb magyar vendéglátóhely, másfél év után nyitott újra az ikonikus Gundel Étterem.

A legendás Gundel története

Az 1894-ben épült Gundel étterem a Városligetben Budapest egyik legismertebb vendéglátóhelye. Wampetich Ferenc vendéglős Wampetics étterem néven futtatta fel a helyet, ami hamar fogalommá vált, és a korszak egyik legnépszerűbb vacsorázó helye lett, irodalmárok, politikusok, művészek asztaltársaságai jártak a vendéglőbe.

Az idős Wampetics Ferenc már nem vállalta népszerű városligeti étterem modernizálását, a megnövekvő forgalmat és a velejáró fáradalmakat és költségeket már nem vállalta, így 1910-től Gundel Károly vette bérbe a fővárostól az épületet, és átnevezte a Gundel névre. Az alapítók szakmai öröksége és a Gundel-család által irányított városligeti bérelt étterem komoly hazai és nemzetközi gasztronómiai elismertségre tett szert. Ennek ékes példája, hogy III. Viktor Emánuel olasz király 1937-es látogatása során a Székesfehérváron tartott állami bankettre a Gundel telepedett ki és szolgálta fel az ételeket.

1939-ben az ifjú Gundel Károly étterme lett a New York-i Világkiállítás magyar pavilonjának hivatalos étterme. Mivel ragaszkodott a hazai nyersanyagokhoz, egy évvel a világkiállítás előtt hajóval kiküldött magokat és a New York környéki farmerek termesztették a magyar paradicsomot, paprikát és más zöldségeket. A korabeli fotókon látható, hogy az emeleti étterem és a pavilon közötti lépcsőn ültek is az emberek, hogy bejussanak Gundelhez.

A második világháborút követően 1949-ben államosították az éttermet és egy rövid időre átnevezték Május 1. étteremre, míg vissza nem kapta korábbi nevét és a továbbiakban már ezen a néven működött. Nagy népszerűsége töretlen maradt, ami annak is köszönhető, hogy a konyhafőnök az a Réhberger Elek maradt egészen 1957-ig, aki már 1932-óta vezette a konyhát, majd egy ideig utódai, mint Siska József, vagy Dózsa György is a régi Gundel "családból" kerültek ki.

Az 1950-es években a legnívósabb vendéglőknek is kötelezően biztosítaniuk kellett üzemi étkezési lehetőséget, legalább kétfajta menüvel. Az ekkor elindult folyamat tömegétkeztetéssé fokozta le a gasztronómiát, de a Gundel továbbra is patinás maradt valamennyire: a szocializmus évtizedei alatt a Gundel konyhája főzött és személyzete szolgált fel például a követségek és kereskedelmi kirendeltségek fogadásain, a május elsejei és egyéb pártállami ünnepségek bankettjein, a színházakban rendezett díszelőadásokon és a különvonaton, hajón, vadászatokon szervezett fogadásokon is.

Cikkünk folytatódik, lapozz!

Fotó: Magyar Nemzeti Digitális Archívum / Wikipedia; Fortepan / Bauer Sándor

Oldalak

Video Erre ügyelj, ha ülőmunkát végzel
Lifestyle
Lifestyle
A Skorpió erőfeszítései végre megtérülnek. Napi horoszkóp.
Egészség
Tombol az influenzás időszak, és kiemelten fontos, hogy alaposan megmossuk a kezeinket ilyenkor. Azonban a többség még mindig nem csinálja helyesen.
Sztárok
Az Egyesült Államok second ladyje a tegnapi naptól nem más, mint J. D. Vance felesége, Usha, aki legalább annyira gyönyörű és divatos, mint Melania Trump.
Utazás
A közeljövőben a turbulencia jelensége az éghajlatváltozás miatt egyre súlyosabb lesz.
Sztárok
Majka legújabb dala őrülten felkapott mostanság, de a csúcsnézettség is az övé volt a YouTube-on, legalábbis egy ideig.
Lifestyle
Tényleg hasznos lehet a beszélgetés a mesterséges intelligenciával, ami helyes diagnózist tudott felállítani, de azért nem éri meg kockáztatni.