Egy falat Közel-Kelet: Mutatjuk Budapest 3 legjobb libanoni éttermét
A libanoni konyha különlegességei Budapesten is teret hódítottak már. A gasztronómiai különlegességek kedvelőinek most összeszedtük a főváros 3 legjobb libanoni éttermét!
Baalbek (Belgrád rkp. 22.)
Új, letisztult designnal és autentikus libanoni konyhával kelt életre a Baalbek étterem a Belgrád rakparton. A Baalbek nem új név a hazai gasztronómiában, hiszen 2015-től több éven keresztül nyűgözte le a közel-keleti ízek rajongóit a Váci utcában. Most új köntösben és egyenesen Libanonból érkezett séffel hozza el a levantei gasztronómia legjavát.
A népszerű hideg és meleg mezze-kínálat, az alaposan megválogatott alapanyagok és a világhírű keleti vendégszeretet alapozza meg az emlékezetes libanoni vacsoraélményt az újonnan megnyílt Baalbek étteremben. A konyha élére Nizar Al Sayegh séf egyenesen Libanonból érkezett csapatával, az étlap kidolgozása pedig hónapokkal ezelőtt, még Bejrútban kezdődött két libanoni társával, Ismaellel és Ahmeddel.
„A menüsor kialakításakor fontos szempont volt, hogy olyan ételek és úgy kerüljenek a tányérra, mint ahogyan például Bejrút egyik felkapott éttermében. Séfként, libanoniként fontos felelősségem és feladatom, hogy ugyanaz az íz és élmény legyen a végeredmény, mint amivel Libanonban találkozhatunk. Ez friss, gondosan válogatott alapanyagok, kiforrott receptek és elkészítési módok, valamint a szakma iránti szeretet összessége” – árulta le Nizar, akinek közel 20 éves tapasztalata van a vendéglátásban: korábban számos ötcsillagos szálloda konyháján dolgozott vezető pozíciókban, valamint a Közel-Keleten népszerű Babel libanoni étterem egységeiben is megfordult.
A legfontosabb tényező, ami megkülönbözteti a Baalbeket a többi hazai libanoni étteremtől, a konyhában keresendő. A séfek pontosan ismerik a libanoni fogások fortélyait, hiszen ebben nőttek fel, családjaikban ezek az ételek készültek gyermekkoruktól kezdve. Az alapanyagok nyolcvan százaléka keletről érkezik. A családi receptek és a lenyűgöző ízek modern tálalással, valamint a legújabb konyhatechnológiával társulnak. „Az ételeinknél figyeltünk arra, hogy a libanoni konyhára egyébként is népszerű zöldség és gyümölcs alapanyagok is előtérbe kerüljenek, így mindenki megtalálhatja a számára kedvező fogást, fogásokat. A kultúránk sajátossága, hogy étkezéskor sokan összegyűlünk és megosztjuk egymással a finom falatokat, így a hideg és meleg mezze kínálat is hangsúlyos az étlapon”- tette hozzá a séf.
Leila's (Paulay Ede utca 6.)
A Leila's a libanoni kultúrát és stílust tükrözi a belső tér és a légkör kapcsán is, melyet kézzel készített csepme és a Közel-Keletről érkező dekoriációk erősítenek meg. Az ételek autentikus libanoni fogások, melyeket libanoni séf készít el.
"Úgy gondoljuk, kizárólag egy libanoni chef tudja tányérjainkra varázsolni azt az ízvilágot amelyet ez a gazdag és sokszínű gasztronómia képvisel. Chefünk nem csak Libanonban dolgozott ezelőtt, de számos neves étteremben is az Egyesült Arab Emírségekben" - áll a Leila's weboldalán.
Az étterem ételei autentikus módon, friss és jó minőségű alapanyogokból, megbízható forrásból származó húsokból készülnek, illetve Halal minősítéssel rendelkeznek. A legnépszerűbb mezzék közé tartoznak a hummus (hússal vagy hús nélkül), warak enab (töltött szőlőlevél), valamint a fattouche és tabbouleh saláták is.
Byblos (Semmelweis utca 1-3.)
A Byblos Budapest egy libanoni étterem, mely a keleti és a mediterrán konyha házasságát képviseli. Erősen támaszkodik mind a hagyományos, mind a helyi alapanyagokra. A klasszikus és modern módszerek alkalmazásával ételeink bemutatják a Levantine-i konyha különlegességeit és ízét. A menü igazi utazás a mediterrán és a keleti ízek között. Byblos Budapest családias légkörben kínálja széles választékát a vegán ételeknek, melyek kizárólagosan halal forrásból származnak.
"A testvéremmel régi álmunk vált valóra azzal, hogy megnyitottuk a konyhánkat. Több mint 20 éves szakmai tapasztalattal rendelkezünk, melyet ötcsillagos szállodákban és éttermekben szereztünk. A Byblos Budapest a libanoni és levantin konyha legfinomabb összetevőit kínálja egy varázslatos menüsorral" - írja az étterem alapítója a honlapon.