Egészségesebb - Ezeket használd napraforgóolaj helyett
Hazánkban a legnépszerűbb a napraforgóolaj, hiszen semleges íze miatt szinte bármihez felhasználható. Egészségesnek viszont egy cseppet sem mondható. A legjobb diétás ételek is elvesztik fogyasztó hatásaikat a napraforgóolaj miatt. Igaz ez a legolcsóbb, ám hosszútávon kifizetődő egészséges olajokat használni. Íme, az 5 legtutibb.
Olívaolaj
Megakadályozza az éremleszedést és a bőrre is jótékony hatással van. Használhatjuk sütéshez főzéshez, igaz ennek van egy jellegzetes íze, ami citromlével mennyei lehet egy friss saláta ágyon.
Repceolaj
Szabályozza a koleszterin szintet, segíti az A-vitamin felszívódását és kitűnő antioxidáns. Nincs erősen jellegzetes íze, így általános olajjá válhat konyhánkban a napraforgóból sajtolt helyett.
Tökmagolaj
Nagyon erős és jellegzetes íze van, így szinte csak salátához, azok közül is az egyszerűbbekhez ajánlott. Intenzitása miatt nem kíván sok hozzávalót, mert önmagában is testes íze van. Jótékonyhatással van a prosztata bajokra, nőknél pedig a változókor okozta problémákon segít.
Szőlőmagolaj
Szintén erős íze miatt inkább salátákhoz ajánlott, bár aki szereti az használhatja húsok sütéséhez is hiszen a többi olajhoz képest ennek a legkisebb az égésterméke, ami a pirításkor jön létre. Rendszeres fogyasztása javítja a látást.
Kókuszolaj
A rántott hús és a sült krumpli kisütéséhez kiváló, hiszen magas zsírtartalma van ugyan, de az a szervezetbe kerülve rövid időn belül energiává alakul. Szűz változatával ellentétben a szűrt kókuszolaj semleges ízű. A benne található laurinsav miatt - amely ezen kívül csak az anyatejben van - remek immunerősítő.